Økonomer i svime over BNP-tal

Økonomerne er begejstrede for den danske højkonjunktur, men advarer mod overophedning og flaskehalse efter vækst i bruttonationalproduktet

De danske bankøkonomer er stærkt begejstrede over tempoet i dansk økonomi, efter at tal fra Danmarks Statistik dokumenterer en stigning i det danske bruttonationalprodukt (BNP) på 1,4 procent fra 2. til 3. kvartal i 2005. Det er mere end ventet, selv om væksten i privatforbrug og investeringer blev dæmpet en anelse.

- Der er så meget gang i dansk økonomi, at man næsten mister pusten. BNP-tallene hamrer det økonomiske opsving fast med syvtommersøm, siger senioranalytiker hos Nordea Jes Asmussen.

Han bakkes op af sine kolleger i Danske Bank, Sydbank og Jyske Bank, men økonomerne minder dog om bagsiden af medaljen. Her lurer frygten for, at den danske økonomi skal koge over og for flaskehalse på arbejdsmarkedet.

- De kraftige løn- og prisstigninger kan få opsvinget til at køre af sporet. For at fastholde de gode tider i dansk økonomi, er det bydende nødvendigt at gennemføre politiske reformer for at sikre et øget arbejdsudbud, siger Jakob Graven fra Sydbank.