Borgerne tabte narkoman-kamp

Beboergruppen på Vesterbro blev taber i kampen om placeringen af et såkaldt 'sundhedsrum' for narkomaner

Det er situationer som denne, beboerne i området omkring Kvægtorvsgade frygter. (Foto: Thomas Borberg)
Det er situationer som denne, beboerne i området omkring Kvægtorvsgade frygter. (Foto: Thomas Borberg)

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation fejede i aftes massive protester fra borgerne på Vesterbro til side og placerede et såkaldt 'sundhedsrum' og et værested for bydelens narkomaner i to bygninger på Kvægtorvsgade ved Kødbyen.

Der bor mange børnefamilier i nærheden af de to bygninger, der skal huse narkomanerne, ligesom både Musikskolen, Billedskolen og Teaterskolen er placeret i området. Derudover er Rysensteen Gymnasium en af de nærmeste naboer, og gymnasiets rektor frygter konfrontationer mellem eleverne og narkomanerne.

Men det får ikke politikerne til at ryste på hånden.

- Jeg er tilfreds med, at vi nu har fundet en placering til sundhedsrummet, for det har været svært, siger socialborgmester Mikkel Warming til ekstrabladet.dk.

- Det vigtigste er, at det nu ligger dér, hvor narkomanerne er - for kun dér kan det gøre gavn, forklarer han.

Placeringen udløser en sand lavine af flytninger imellem kommunens bygninger i Kødbyen. DGI København og Husets Teater, som begge bor til leje i bygningerne, skal tilbydes tilsvarende lokaler i to andre bygninger i Kødbyen. Og de aktiviteter, som i dag har til huse hér, skal flyttes til andre steder. Alle lokalerne skal istandsættes og forberedes, hvilket besværliggøres af at de fleste af bygningerne er fredede.

Den samlede regning kommer til at lyde på godt 15 millioner kroner.

Ikke et fixerum
Diskussionen om, hvor på Indre Vesterbro sundhedsrummet skulle placeres, har været ophidset og følelsesladet. Blandt andet har beboergruppen 'Fællesinitiativet mod placering af sundhedsrum i Abel Cathrines Gade 13 og Kvægtorvsgade 4' foreslået flere andre placeringer - som dog alle er blevet afvist af kommunen med forskellige begrundelser.

Senest kom Socialforvaltningens egne lokaler i Bernstorffsgade 15-17 i spil, og det fik et flertal i Sundhedsudvalget til at kræve en yderligere undersøgelse af egnede lokaler. Men i aftes blev beslutningen om at placere det omstridte narkomanrum altså truffet i Borgerrepræsentationen.

Der hersker den udbredte misforståelse, at rummet er et 'fixerum', hvor narkomaner kan sprøjte sig med stoffer, så de ikke behøver at gøre det i porte, kælderhalse og på legepladser. Men det er ikke tilfældet. Sundhedsrummet er derimod et tilbud om en sundhedsfaglig indsats for narkomaner og hjemløse, der ikke gør brug af de praktiserende læger. I det tilknyttede værested kan narkomanerne 'få ly for vind og vejr, en kop kaffe, et måltid mad og en snak med en frivillig'. Indtagelsen af stoffer må de klare på de sædvanlige steder.

- Vi ville meget gerne have haft et egentligt fixerum i København, men det må vi ikke for regeringen. Derfor må vi nøjes med dette mindre skridt i første omgang, siger Mikkel Warming.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere