Ung mor på flugt fra Faderhuset

- De kaldte mig Satans datter, da jeg ville ud af menigheden, siger Lene

- Jeg har hemmelig adresse, fordi jeg er bange for, at Faderhuset kan overtale mig til at følge dem igen, hvis de får fat på mig, siger Lene. (Foto: Mikael Rieck)
- Jeg har hemmelig adresse, fordi jeg er bange for, at Faderhuset kan overtale mig til at følge dem igen, hvis de får fat på mig, siger Lene. (Foto: Mikael Rieck)
På en beskyttet og hemmelig adresse i Storkøbenhavn bor 26-årige Lene med sin lille datter.

Den 10. maj flygtede hun fra et af den kristne menighed Faderhusets kollektiver - herskabsvillaen 'Bel Colles' i Rungsted.

Tre kvinder fra lederskabet i Faderhuset tryglede hende om at blive.

- Da jeg nægtede, sagde de, at jeg var Satans datter og fortabt for altid. Jeg blev så rasende, at jeg kastede med en stol for at få dem til at tie stille - og så truede de med at ringe efter politiet, fordi jeg var farlig for min datter, fortæller Lene.

Efter fem måneder på et krisecenter for voldsramte kvinder, har Lene nu sin egen lejlighed. Men hendes navn står ikke på døren.

Jeg blev hjernevasket
- Jeg ønsker ingen kontakt med Faderhuset, men jeg er bange for, at de kan overtale mig til at komme tilbage, siger Lene, der har skrevet til kulturministeren og advaret mod den kristne menighed, som nogle kritikere beskriver som en sekt.

- Jeg blev simpelt hen hjernevasket, og jeg er glad for, at jeg er sluppet ud. Men hele mit netværk var i Faderhuset, så nu skal jeg skabe mig en ny omgangskreds.

Alt handler om penge
I begyndelsen af 2005 flyttede Lene fra Grønland til Danmark. Hun er uddannet kok og fik hurtigt arbejde i en stor virksomhed.

- Hvordan kom du ind i Faderhuset?

- Da jeg kom til Danmark, søgte jeg efter en frikirke. Jeg fik kontakt med en pige, som kommer fra min hjemby, og hun inviterede mig med til et møde.

- Alle var utrolig søde, kærlige og omsorgsfulde. Men første gang, jeg var med til gudstjeneste, havde jeg lyst til at gå, fordi folk råbte og skreg og græd.

- Da jeg var på vej ud, kom Kristina Djarling hen til mig - hun er nummer fire i hierarkiet i kirken.

- Hun sagde, at hvis jeg følte mig utilpas, var det, fordi min sjæl var fyldt med dæmoner, som prøvede at få mig væk fra Gud. At Satan var ved min side og prøvede at styre mig væk. Men at Gud havde kaldt mig hen til Faderhuset, fordi jeg skulle være hans tjenerinde.

- Jeg blev bange, men hun virkede så oprigtig, at jeg ikke kunne andet end at blive, siger Lene.

- I de følgende måneder blev jeg ekstremt fanatisk troende. Men efterhånden som tiden gik, fandt jeg ud af, at det var magtmisbrug, manipulation og retorik.

- De er dobbeltmoralske - alt handler om penge og lederen Ruth Evensen er eneherskeren, som alle følger blindt.

Jeg måtte ikke se min mor
- Faderkirken er fyldt med forbud. Jeg måtte ikke læse aviser, ugeblade, se tv eller høre radioavis.

- Røg jeg en cigaret, var jeg besat af en nikotinånd. Jeg måtte heller ikke besøge min mor i Jylland. Faderhuset mente, at hun var besat af dæmoner.

- Heller ikke min moster, måtte jeg se, fordi hun er gift med en muslim.

- Man må ikke sige lederskabet imod, men skal følge dem blindt og underordne sig dem, gøre rent for dem, passe deres børn, tage deres vasketøj og spørge om lov til alting.

Børnene er ofre
- Du har kun boet i Faderhusets kollektiv i fire måneder?

- Ja, men jeg var tæt på Faderhuset i mere end et år og brugte al min fritid i huset, inden jeg flyttede ind.

- Mange af Faderhusets medlemmer har haft et svært liv. Nogle er psykisk syge. En pige har været indlagt i to år på psykiatrisk afdeling, andre har været hjemløse og levet et hårdt liv og gjort frygtelige ting.

- Det værste er, at børnene er med til tirsdagsmøderne i husene. Her råber og skriger og græder medlemmerne. Smider sig på gulvet og påstår, at Gud taler direkte til dem. Mange var i en slags ekstase.

- En fra lederskabet mente, det var en god idé, at jeg flyttede ind i kollektivet i Rungsted. Det er en flot herskabsvilla med dyre antikviteter.

- Jeg fik et godt værelse for 3500 kroner om måneden. Jeg betalte ikke tiende, som mange gør, men jeg gav Faderhuset alt, jeg havde tilovers. Ofte gav jeg 300-500 kroner hver søndag, og ofte kom lederskabet rundt i huset og sagde, at de manglede penge.

- Jeg har set mennesker give op til 50.000 kontant til gudstjenesterne. Og har man ikke kontanter med, kan man bruge dankort. De har en dankortmaskine med, for som de siger: 'Jo mere man gir', jo mere høster man.'

Lenes navn er opdigtet for at beskytte hende.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.