Mærsks gave en kæmpe skattefidus

AFSLØRING: Skibsrederens fond får større skattefradrag, end Operahuset koster

Følg Samfund
Operahuset til 1,5 milliarder kroner, som opføres i Københavns Havn, kommer både til at hvile på beton og en enorm skattefidus.

Den almene fond, som den 89-årige skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller henter pengene fra, får nemlig et skattefradrag, der er endnu større end gavens værdi.

Skibsrederen selv betaler ikke en eneste, personlig krone. Det samlede skattefradrag bliver gigantisk, fordi Mærsk-fonden helt lovligt kan udnytte alle krinkelkroge i de danske skattelove. Reglerne er enkle:

Først kan Mærsk-fonden fratrække hver en krone, som byggeriet af Operahuset koster.

Herefter kan fonden trække yderligere 25 procent af byggesummen fra i skat. Summa summarum: Et fradrag på 1,5 milliarder kroner plus yderligere 375 millioner. I alt 1,875 milliarder kroner.

Fradraget er kærkomment for Mærsk-fonden, der har en velvoksen formue på op imod 10 milliarder kroner. Formuen er især placeret i aktier i A.P. Møller-gruppen - og de guldrandede papirer giver årligt trecifrede million- indtægter.

STATSPRÆMIE
Normalt skal fonde betale skat efter nogenlunde de samme regler som virksomheder.

Men fonde, der uddeler penge til bestemte formål, kan efter fondsbeskatningsloven trække alle donationerne fra.

Ydermere fastslår fondsbeskatningslovens paragraf 5, at fonde, der uddeler penge til almennyttige eller almenvelgørende formål, kan trække et ekstra fradrag på 25 procent af gaverne fra. Det kaldes et fradrag for henlæggelse til konsolidering.

På den baggrund har Mærsk-fonden i mange år kun betalt småpenge til Told & Skat i forhold til sine indtægter. Og med det enorme fradrag for opera-byggeriet kan fonden nu se frem til at være totalt skattefri i en årrække.

Flere eksperter bekræfter, at skattesystemet virker på den måde.

- Reelt kan man tale om en slags statspræmie til fonde, der yder donationer til almene formål, siger juraprofessor Lennart Lynge Andersen, Handelshøjskolen i København, der betragtes som Danmarks førende ekspert i fondslovgivning.

Også statsautoriseret revisor Jørgen Frank Jakobsen fra firmaet Grant Thornton bekræfter, at systemet virker som et ekstra skattefradrag:

FOND: INGEN KOMMENTAR
- Ja, det kan man godt kalde det, siger Jørgen Frank Jakobsen - der ikke er hvem som helst i denne sammenhæng.
Han betragtes i erhvervskredse som Danmarks fineste revisor - med hverv for blandt andet Danske Bank, A.P. Møller-rederierne og Mærsk- fonden med det fulde navn A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal.

Men revisoren understreger, at han kun udtaler sig generelt. Han må ikke udtale sig om forhold i Mærsks operafond og henviser i stedet til dens direktør.
Direktøren, Ove Hornby, der i en årrække har haft ansvar for at bestyre Mærsk-fonden og dens penge, er yderst fåmælt:

- Vi vil ikke diskutere fondens regnskabsmæssige eller skattemæssige forhold med udenforstående, lyder hans eneste kommentar.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde