Forsvandt med depression: Fyret med øjeblikkelig virkning

Forsvandt fra sin familie på grund af livskrise. Fyret fra jobbet, dagen efter han dukkede op

Denne opsigelse ankom i tre eksemplarer lørdag, mindre end 48 timer efter, at LK-J. var fundet i live.
Denne opsigelse ankom i tre eksemplarer lørdag, mindre end 48 timer efter, at LK-J. var fundet i live.
Følg Samfund

49-årige LK-J. blev i sidste uge efterlyst i hele Danmark, fordi han 2. pinsedag havde forladt sit hjem i Odder og sin kone og to små piger på fire og ni år i nedtrykt sindstilstand. LK-J. er diabetiker og havde hverken medbragt insulin eller insulinpumpe, hvorfor der kunne opstå fare for hans liv.

Østjyllands Politi efterlyste den 49-årige i hele landet tirsdag den 21. maj, og torsdag i sidste uge søgte han selv hjælp på Regionshospitalet i Horsens, hvor han fortsat er indlagt på psykiatrisk afdeling.

LK-J. var indtil sidste uge ansat i en ledende stilling i virksomheden Jydsk Emblem Fabrik (JEF) A/S i Malling, men dagen efter, at han søgte hjælp på Regionshospitalet i Horsens, satte hans chef, administrerende direktør i JEF Stig Hellstern, sig til tastaturet og opsagde LK-J. med øjeblikkeligt varsel, fordi han var 'udeblevet fra sit arbejde uden gyldig grund'.

Se hele opsigelsen her.

Hustru rystet
- Der kom to anbefalede breve og et almindeligt brev lørdag - alle med den samme opsigelse. Det var rystende, siger LK-J's hustru T. til Ekstra Bladet.

I flere dage frygtede hun for sin mands liv, og da han selv gav lyd fra sig efter at have været i livskrise, hvor selv ikke den nærmeste familie vidste, hvor han var, eller hvordan han havde det , blev han fyret på gråt papir, fordi han ikke orienterede sin arbejdsplads om sit fravær og årsagen hertil.

- Han havde lige været sammen med firmaet til et arrangement i pinsen, og Stig sagde, at han havde været den 'sædvanlige glade LK-J'. De har også udtrykt generel tilfredshed med hans arbejdsindsats, siger T.

Hun orienterede Jydsk Emblem Fabrik om LK-J's forsvinden allerede tirsdag formiddag, altså kort tid efter at han skulle være mødt på arbejde efter pinse.

Men firmaets forhold til LK-J kølnedes, lige så snart han dukkede op af egen fri vilje torsdag i sidste uge.

Han blev væk uden grund
- Han er blevet fyret, fordi han er udeblevet fra arbejde uden gyldig grund tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i sidste uge, siger Stig Hellstern til Ekstra Bladet.

- Skal jeg forstå det sådan, at man, når man kommer i en livskrise, hvor man 'går under jorden' så selv ens familie ikke ved, hvor man er, så skal man som det første orientere Jydsk Emblem Fabrik om, at man ikke kommer på arbejde?

- Jeg er ikke meget for at kommentere konkrete sager, men han er blevet fyret, fordi han ikke er mødt på arbejde, siger Stig Hellstern.

- Er det forbigået jeres opmærksomhed, at manden har været i livskrise, og at end ikke familien vidste, hvor han var?

- Nej, det har vi selvfølgelig været klar over.

- Du har torsdag i sidste uge talt med familien om at udlove en dusør, så LK-J kunne blive fundet, og dagen efter fyrer du ham, hvordan hænger det sammen?

- Jeg talte med familien om at samle sammen til en dusør, men jeg har ikke lyst til at tale om den konkrete sag.

- Men det er meget konkret, at en mand er blevet fyret efter at have været i livskrise?

- Der er også andre ting, der har ført til, at det er gået sådan, men jeg vil have lov til at rådføre mig med mine nærmeste samarbejdspartnere, før jeg udtaler mig yderligere, siger Stig Hellstern til Ekstra Bladet.

- Han fremstår stadig som ansat ifølge jeres website her klokken 10.15 mandag?

- Han er fjernet, inden der er gået en halv time, siger Stig Hellstern til Ekstra Bladet.

Klokken 12.30 figurerede LK-J. fortsat som en del af ledelsen på Jydsk Emblem Fabrik.

Var åben om tidligere depression
LK-J. havde for seks år siden en depression, men det lagde han ikke skjul på ved sin ansættelse i Jydsk Emblem Fabrik i januar i år.

- De vidste, at han havde haft en depression tidligere, siger hustruen T., der sammen med venner og familie har registreret, at LK-J. i løbet af de seneste måneder fik det dårligere på grund af arbejdsbelastningen på Jydsk Emblem Fabrik.

- Han stiller høje krav til sig selv og vil ikke skuffe virksomheden, men til sidst er han blevet presset ud over kanten, siger T.

Direktør optrådte grænseoverskridende
I løbet af de dage, LK-J var savnet, ringede Stig Hellstern talrige gange til hustruen T.

- Han ringede hele tiden for at spørge, om vi havde hørt noget, men det blev en belastning, fordi jeg havde nok at gøre med at holde sammen på det hele med pigerne og min savnede mand, der kunne være i livsfare. Til sidst lod jeg min bror besvare opkaldene, siger T. til Ekstra Bladet.

Også en veninde af familien oplevede Stig Hellstern som påtrængende og decideret grænseoverskridende.

- Han ringede til en veninde af vores familie og spurgte til min mands eventuelle tidligere sygdomshistorie. Stig havde hørt rygter om, at min mand skulle have haft et nervesammenbrud tidligere, og det rygte prøvede han af på vores veninde. Hun afkræftede, at LK-J. i de ti år, hun har kendt ham havde haft et nervesammenbrud, men fandt henvendelsen og spørgsmålene meget grænseoverskridende og ubehagelige, siger T. til Ekstra Bladet.

Hun har efter råd fra LK-J's advokat søndag morgen skrevet et brev på vegne af sin indlagte mand, hvor hun skriver, at LK-J forventer at modtage tre måneders løn i forbindelse med opsigelsen. Stig Hellstern havde mandag formiddag endnu ikke svaret på denne henvendelse.

Vi ville gerne have spurgt Stig Hellstern om, hvorfor han udspørger for ham fremmede personer om LK-J's sygdomshistorie og prøver ubekræftede rygter af på venner af LK-J's familie, men han er endnu ikke vendt tilbage efter at have rådført sig med sine rådgivere.

Ekstra Bladet kontaktede Jydsk Emblem Fabrik endnu en gang klokken 11.25 mandag for at tale med Stig Hellstern, men beskeden lød, at han var ude i produktionslokalet.

Kynisk afskedigelse
T. er rystet over den måde Jydsk Emblem Fabrik har behandlet hendes mand på.

- Jeg er uforstående overfor den medfølelse, der var under min mands forsvinden, og så den kolde og kyniske måde at afskedige ham på. LK-J er indlagt efter at have været nede i det dybeste hul. Hvis man gerne vil afskedige manden, så burde man vise respekt over for ham og over for familien og vente, til han var kommet hjem igen. Min mand er fundet, men han er ikke 'hjemme endnu'..., siger hustruen T til Ekstra Bladet.

Direktør: Ingen anden mulighed
Klokken 13.30 mandag udsendte Stig Hellstern en pressemeddelelse, hvor han uddybede det, der tilsynelandende er en decideret bortvisning af LK-J.

Han kalder det en 'dybt ulykkelig sag' for alle parter.

- Den tidligere medarbejder, som var medlem af ledelsesgruppen, har foretaget flere grove overtrædelser af virksomhedens interne regler. Disse overtrædelser har medført, at tilliden mellem den tidligere medarbejder og virksomheden på ingen måde kan genoprettes, og derfor har den eneste mulighed desværre været at bortvise ham, skriver Stig Hellstern til Ekstra Bladet.

Da Ekstra Bladet tidligere i dag talte med Stig Hellstern angav han i første omgang alene udeblivelsen tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i sidste uge som årsag til fyringen, og det var også denne årsag, der var angivet i den skriftlige opsigelse, der blev fremsendt i tre separate enslydende kopier lørdag.

Ekstra Bladet har af hensyn til LK-J. undladt at bringe hans navn og billede i denne artikel. Hans og hans families fulde identitet er Ekstra Bladet bekendt.

Hvad synes du, om den måde afskedigelsen af LK-J. er foregået på. Deltag i debatten herunder.

BREAKINGBREAKING
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind