Snydes for favorabel pension

Danskere går glip af flere hundrede tusind kroner i pension, fordi en række pensionsselskaber nægter at tilbyde den nye aldersopsparing

Mange pensionister risikerer at gå glip af mange hundrede tusinde kroner, fordi en række pensionsselskaber ikke vil tilbyde den nye aldersopsparing. (Foto: Alexander Kupka)
Mange pensionister risikerer at gå glip af mange hundrede tusinde kroner, fordi en række pensionsselskaber ikke vil tilbyde den nye aldersopsparing. (Foto: Alexander Kupka)

En række af landets største pensionsselskaber blæser på, at regeringen har indført en ny pensionstype - aldersopsparing - til afløsning for den nu stoppede kapitalpension.

Trods åbenlyse fordele for op mod en million pensionsopsparere nægter selskaber som PFA, AP Pension, Skandia og Nordea Liv & Pension at tilbyde den ny pensionstype til de kunder - og det er langt, langt de fleste - der er omfattet af en firmapension.

Det betyder, at titusindvis af danskere går glip af op til flere hundrede tusind kroner i pension. Fordelen ved den nye aldersopsparing er nemlig, at den i modsætning til ratepension og livrente ikke bliver modregnet i folkepensionen.

Se også: Snyder syge for skattefradrag

- Det er en helt uforståelig holdning, som pensionsselskaberne indtager. Det viser, at de tænker på dem selv, før de tænker på kunderne, siger Kim Valentin, partner i Finanshuset i Fredensborg.

Han mener, at det er helt forkasteligt, at folk, som måske hidtil har haft en kapitalpension, nu tvinges til at indbetale til en ratepension eller en livrente.

- Det betyder, at man nu får modregninger i sin folkepension. Det gør, at rigtig mange, der ikke betaler topskat, de taber simpelthen penge på at indbetale til pension. Altså: de er tvunget med i en ordning, hvor de taber på at indbetale på pension! Og de får ikke engang tilbudt det produkt - nemlig aldersopsparing - hvor de kan undgå at tabe. Det er meget kritisabelt, siger Kim Valentin.

Se også: Priser stiger 20 % - Kommuner blæser på svage pensionister

Et af de selskaber, der har besluttet at tilbyde aldersopsparing, er Danica Pension.

- Hvis man kigger på det ud fra en skattemæssig betragtning, er det vores vurdering, at over 1 million danskere med fordel kan spare op på den nye aldersopsparing frem for en almindelig ratepension. Der er tusindvis af kroner at hente – og aldersopsparingen er i øvrigt et ganske glimrende produkt, siger Lars Kjeldgaard, økonom i Danica Pension.

I modsætning til den gamle kapitalpension samt ratepension og livrente kan du ikke trække indbetalingerne til aldersopsparing fra i skat. Til gengæld skal du ikke betale skat, når du får pengene indbetalt.

Det betyder, at du kommer til at betale lidt mere i skat her og nu, hvis du vælger aldersopsparing. Men de penge kommer mangefold igen, når du går på pension.

Se også: Nyt løftebrud:200.000 boliger får skattechok

Beregninger, som Danica har lavet, viser, at en 40-årig med en årlig indkomst på 420.000 kr. står til at score en gevinst på knap 300.000 kr. - eller hvad der svarer til en relativt dyr bil - ved at spare op på aldersopsparingen frem for en almindelig ratepension.

- Aldersopsparingen er indiskutabelt det bedste skattemæssige alternativ, hvis du ikke betaler topskat, siger Lars Kjeldgaard.

Læs mere i Ekstra Bladet:

* Frækt og arrogant

* AP Pension: Vi har besluttet for kunderne

0 kommentarer
Vis kommentarer