Annonce:
Annonce:

Tidligere efterretningsofficer: Dommen er langt ude

Den tidligere efterretningsofficer vil ikke oplyse navn på kollega og har fået stadfæstet sin kendelse i Østre Landsret

Anders Kærgaard mener, dommen er 'langt ude'. (Privatfoto)
Anders Kærgaard mener, dommen er 'langt ude'. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Samfund

– Det er totalt langt ude. Forsvaret og staten har virkelig fået sendt et signal om, at det bliver straffet hårdt, hvis man står frem og fortæller sandheden om noget, som de ikke vil have frem.

Sådan siger den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard kort efter, at han i Østre Landsret har fået stadfæstet sin kendelse på ugebøder af 500 kroner i seks måneder.

Landsret stadfæster dom over whistleblower

Anders Kærgaard stod i oktober 2012 frem i Ekstra Bladet med videooptagelser, hvor danske soldater så passivt til, mens irakiske sikkerhedsstyrker slog og sparkede civile irakere under Operation Green Desert i november 2004.

Annonce:

Irrelevant fokus
Nu er Anders Kærgaard dømt, fordi han ikke vil fortælle, hvilken officerskollega, der i sin tid tog videoptagelsen fra bataljonschefen i Irak, John Dalby, og gav det til ham. Forsvarets auditørkorps hævder, at oplysningen er vigtig for at afdække, om andre end Kærgaard kan bevidne, at John Dalby kendte til videoptagelsen. Men det er at køre sagen helt af sporet, mener Anders Kærgaard.

– Sagen burde handle om, hvem der så overgrebene uden at gribe ind. Og hvem der i alle årene siden har løjet om det og dækket over det. I stedet handler det om Dalby har set båndet eller ej. Det er jo irrelevant, siger han.

Forsvaret har siden 2004 nægtet, at overgrebene fandt sted og hårdnakket holdt fast i, at der ikke blev optaget video under Operation Green Desert. Begge dele har de siden måttet beklage, og det har udviklet sig til en regulær skandale for det danske forsvar.

Her er manden, der afslørede hemmelig video

Vigtig optagelse
Videoptagelsen er vigtig i en anden sag, hvor en gruppe irakere har sagsøgt dansk militær for at være vidne til tortur og vold uden at gribe ind. De har hver krævet 50.000 kroner og en undskyldning. Deres advokat har tidligere tilbudt Forsvaret forlig i sagen, men det har forsvarsminister Nick Hækkerup afvist med begrundelse om, at sagen skulle undersøges til bunds.

Annonce:

Paradoksalt nok bliver sagen sandsynligvis aldrig undersøgt til bunds, da irakerne ikke kan stille en personlig sikkerhed på 50.000 kroner hver for at få lov til at rejse til Danmark.

Sagen behandles nu ved Østre Landsret, og var den der i sin tid fik Anders Kærgaard til at stå frem og fortælle sandheden om, hvad der foregik under Operation Green Desert. Nu har selvsamme ret altså stadfæstet en kendelse mod vidnet.

Anders Kærgaard og hans advokat overvejer nu, om de skal kære kendelsen til Højesteret.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra forsvarets auditørkorps.

Enhedslisten: Drop nu sag mod whistle-bloweren



Officer får bøder for lukket mund i videosag

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: