Bøden betalt for Anders Kærgaard

Efter få dage har ny indsamling skaffet penge nok til dansk whistleblovers bøde

- Det er ret vildt. Det gør en kæmpe forskel for mig og min familie, siger Anders Kærgaard. (Privatfoto)
- Det er ret vildt. Det gør en kæmpe forskel for mig og min familie, siger Anders Kærgaard. (Privatfoto)

Fem dage har det taget en ny indsamling at skaffe penge nok til at betale bøden for den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard.

14.500 kroner har man på Facebook-siden ’Støt Anders Kærgaard’ skaffet via en indsamlig på Caremaker. Derfor skal den danske whisteblover ikke selv skal betale de 13.000 kroner i ugebøder, som landsretten i sidste uge stadfæstede, at han skal betale, fordi han ikke vil fortælle, hvilken officerskollega han i 2004 fik en videoptagelse af, hvor danske soldater passivt så til, at irakiske civile fik tæsk under operation Green Desert i Irak.

Pengene og den moralske støtte fra de mange donorer gør Anders Kærgaard glad.

- Det er ret vildt. Det gør en kæmpe forskel for mig og min familie. Både økonomisk og den moralske støtte som også ligger i en donation. Det er helt vidunderligt, siger han.

Anders Kærgaard stod i oktober 2012 frem i Ekstra Bladet med videoptagelserne af overgrebene i Irak, fordi 36 irakere havde lagt sag an mod den danske stat for medskyldighed i de overgreb, de blev udsat for under og efter den omdiskuterede militæroperation i Irak i 2004.

Forsvaret har siden Green Desert benægtet, at overgrebene fandt sted, ligesom de har sagt, at dansk militær ikke lavede filmoptagelser under militæroperationen. Begge dele har de siden erkendt, og Forsvarets Auditørkorps undersøger nu om nogle har løjet om videoptagelserne.

Derfor har de valgt at trække Anders Kærgard i retten for at få ham til at sige, hvem han fik den kontroversielle videoptagelse af.

Det ser stifterne af støtteindsamlingen som en ren forfølgelse af den lille mand fra magthavernes side, fortæller den ene af stifterne Susanne Jespersen.

- Green desert-sagen hviler på et falskt grundlag. De høje herrer går fri, mens de straffer den lille mand. Derfor har vi valgt at oprette indsamlingen til støtte for Anders Kærgaard, siger hun.

Ingen af de to kvindelige stiftere kender Anders Kærgaard, eller har nogensinde mødt ham. Og den type støtte betyder enormt meget for den tidligere efterretningsofficer, som har betalt en høj personlig pris for at stå frem.

- Jeg får mange søde beskeder på Facebook. Og det gør både mig og min kone glad. Men jeg får også stadig dødstrusler, og selv om jeg forsøger at vifte dem af mig, så gør de indtryk ind i mellem.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen