Annonce:
Annonce:

Derfor er vi vilde med at børnene sover ude

Det ligger dybt i vores kultur, at de små har bedst af at komme ud for at sove

Danskerne er glade for at lade børnene sove ude, og det har både vi og vores forfædre gjort i mere end 100 år. (Foto: Kim Nielsen/Polfoto)
Danskerne er glade for at lade børnene sove ude, og det har både vi og vores forfædre gjort i mere end 100 år. (Foto: Kim Nielsen/Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

I udlandet synes de, at danskerne er skingrende sindssyge. For selvom det er snevejr, sætter vi vores børn ud for at sove, mens vi selv bliver inde i varmen.

Senest har BBC undret sig over de mærkelige danskere, og forsøgt at finde svaret på, om børn der sover ude, så også er sundere. Men det svar blafrer i vinden, for der er ikke noget forskning, der peger på, at det hverken er sundere eller det modsatte for de små poder at få eftermiddagsluren i det fri. Så hvorfor skal vi have børnene ud i Danmark?

BBC: Synd for de skandinaviske småbørn

- Det er en tradition, vi har i Danmark. Det ligger i vores kultur, og vi har en idé om, at det er godt for børn at sove ude og få nogle friske, røde kinder. Men der er intet belæg for at sige, at børn bliver sundere af det, siger sundhedsplejerske og forfatter Helen Lyng Hansen.

Annonce:

- Vi kan i Danmark generelt godt lide at have vores børn med uden for, og vi har også mulighederne for det. Vi går gerne ture med barnevognen, og der er også brede fortove, hvor der er plads til det, siger Helen Lyng Hansen og forsætter:

- Og så er vi jo generelt glade for at komme ud i det gode vejr. Når solen skinner, og det er varmt, åbner vi jo alle døre, mens folk i syden lukker skodderne til. For os er det guld værd at komme ud.

Kun brystmælk kan give babyer vitamin-underskud

Gammel tradition
Mange af nutidens småbørnsforældre har måske også fået fortalt, at de selv sov ude, da de var børn. For det med at sove ude er et fænomen, vi længe har været glade for i Danmark.

- Traditionen er nok mere end 100 år gammel, og man har på et tidspunkt vedtaget, at det var godt at sove udendørs, siger den pensionerede sundhedsplejerske og forfatter Sigrid Riise.

Ifølge hende handler det blandt andet om, at det har været en ældgammel kultur omkring, at det var godt for børnene at blive hærdet i den friske luft.

Annonce:

- Og så er det også noget med, at vi lever i det trygge Danmark. Man har altid turdet sætte sine børn udenfor, selvom vi i de seneste år er begyndt at overvåge dem mere, fortæller Sigrid Riise.

Sigrid Riise begyndte sin karriere som sundhedsplejerske i 1961, og derfor var hun også med, da teknologien ramte barnevognene:

- Jeg kan huske engang, hvor der var en person, der ringede ind og fortalte kommunen, at naboerne satte strøm til barnet, siger hun.

- Men så måtte vi jo forklare ham, at de bare overvågede barnet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: