Frygter mafiaen vil rippe dødsskibet

Kapløb om værdierne på Concordia. Mafiaen har dykkerteams, siger ekspert. Passagerne efterlod alt

Foto: AP
Foto: AP

Skattejægere vil slås om at komme først til milliardværdierne om bord på Concordia.

Erfarne dykkere frygter, at det er et spørgsmål om tid, før der udvikler sig et rent kapløb om at sikre sig bl.a. passagernes ejendele.

- Så længe der er døde mennesker om bord, så vil skattejægerne respektere det som en grav. Men når ligene er ude, så starter kapløbet, siger Robert Marx - veterandykker og forfatter til adskillige bøger om maritim historie - til USA Today.

Han fortæller, at mafien har dykkerteams, der har specialiseret sig i denne type opgaver.

Concordia var som et luksushotel til over en halv milliard kroner. Og det, uden man har medregnet de værdier, passagerne havde med. Nyhedsbureauet AP fortæller, at der om bord bl.a. var en forretning med guldsmykker, flere kasinoer, 6000 kunstværker og en verdensberømt samling af den japanske kunstner Katsushika Hokusai.

- Det er et paradis for dykkere. Passagerne mistede alt, siger Hans Reinhardt, en advokat, der repræsenterer 19 tyske turister, der søger erstatning.

Selskabet kan ikke garantere værdierne.

- Indtil skibet er sikret, er det umuligt at fastslå, hvad der kan reddes, siger talsmanden for selskabet.

De italienske myndigheder bevogter skibet, og der er oprettet en sikkerhedszone, hvor det er forbudt uvedkommende at komme inden for.

- Skibet bevogtes 24 timer i døgnet, siger Massimo Maccheroini fra Kystvagten til USA Today.

Det kan tage resten af året at flytte det 290 meter lange skib. Det er ifølge Robert Marx masser af tid for skattejægerne.