Deniz vandt over kommunen og tabte 40.000 kr

Deniz Mercan klagede over, at Aalborg Kommune stoppede hans sygedagpenge. Han fik ret og fik efterbetalt 59.000 kroner. Men Aalborg Kommune er den store vinder. For nu skal de ikke betale kontanthjælp til Deniz Mercan i over et halvt år. Nu er han nemlig for rig

(Privatfoto)
(Privatfoto)

Læs hele historien: Vandt over kommunen, men tabte 40.000 kr.

Dyb uretfærdighed. Det er den følelse, rygskadede Deniz Mercan sidder tilbage med, efter han vandt en sag over Aalborg Kommune. Han fik efterbetalt 59.000 kroner, som kommunen skulle have givet ham i sygedagpenge i sidste år.

Men glæden over sejren var meget kort. For på grund af de 59.000 kroner, har han nu ikke ret til kontanthjælp det næste halve år. Nu har han jo en formue.

- Det er dybt uretfærdigt, at når de penge, som jeg har krav på, bliver efterbetalt, så bliver jeg straffet i den anden ende og modregnet i kontanthjælp, siger Deniz Mercan

Set fra Aalborg Kommunes side har det været en god forretning at lave den fejl. Kommunen sparer alt i alt næsten 40.000 kroner ved at bryde reglerne og nægte Deniz Mercan de sygedagpenge, han havde oprindeligt havde ret til.

Men Aaalborg Kommune ønsker ikke at udtale sig hverken om de indbringende fejl generelt eller om Deniz Mercans sag.

Læs også: Kommuner tjener på fejl i kontanthjælpssager

Skadet to gange i ryggen
Deniz Mercan er 24 år og gift. I 2010 var han ansat i Forsvaret og kom to gange indenfor kort tid til skade med ryggen. Først ved at løfte granater på 42 kilo og siden under kamptræning med hunde. Siden har han haft stærke smerter i ryggen, og har været sygemeldt siden september 2011.

Sidste sommer stoppede Aalborg Kommune hans sygedagpenge, og erklærede ham rask uden at spørge ham. Deniz Mercan kunne kun får kontanthjælp, fordi han var arbejdsløs. Så i stedet for sygedagpenge på 16.000 kroner om måneden fik han kontanthjælpen på 6750 kroner.

Han klagede til Beskæftigelsesankenævnet ligesom omkring 7.000 andre borgere. Omkring hver fjerde får medhold i deres klage. Det skete også for Deniz Mercan.

Efter otte måneders ventetid afgjorde Beskæftigelsesankenævnet, at kommunen nu skyldte ham 59.000 kroner i sygedagpenge.

Men Deniz Mercan er en af de mange, der bliver ramt i konsekvenserne af en række principafgørelser fra Ankestyrelsen, som får hård kritik fra flere sider.

Kommunen vinder, også når den taber
Afgørelserne betyder, at efterbetaling af praktisk talt alle ydelser inklusive sygedagpenge skal betragtes som en indtægt eller en formue og modregnes i kontanthjælpen.

Så hvis kommunen nægter at udbetale ydelser, som man har ret til efter loven, så kan det ofte ikke betale sig at klage. Kommunen vinder, lige meget hvad man gør.

I juni denne sommer udløb Deniz Mercans ret til sygedagpenge igen, selvom han stadig har ondt i ryggen og er i arbejdsprøvning. Derfor søgte han om kontanthjælp.

Men Aalborg Kommune siger nej. For på grund af efterbetalingen er han nu i kommunens øjne en rig mand med en formue på 59.000 kroner.

Fordi han er gift kan han få lov at beholde de 20.000 kroner. De sidste 40.000 skal han leve af den næste seks en halv måned.

- Det er kun til kommunernes fordel, at lovgivningen er sådan. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg overhovedet skulle klage. Jeg taber næsten lige så meget, som jeg vinder, siger Deniz Mercan.

Sidder med gæld
Oveni er Aalborg Kommune faktisk flinke. Kommunen gør opmærksom på, at hvis de ikke havde stoppet Deniz Mercans kontanthjælp i juni, mens han fik udbetalt efterbetalingen af sygedagpengene, var de blevet beregnet som en indtægt.

Så havde Deniz Mercan ikke haft ret til kontanthjælp før 1. november 2014 – om 16 måneder.

Men Deniz Mercan føler sig ikke heldig. Han sidder nu også med en gæld.

- Jeg måtte låne penge privat for at klare mig, mens jeg var på kontanthjælp. Jeg fik jo 5000 kroner mindre om måneden, end jeg plejede. Den gæld har jeg brugt det meste af efterbetalingen på. Men selvom jeg har sendt gældsbeviset ind, henviser kommunen bare til en pricipafgørelse om overdrevent privatforbrug, siger Deniz Mercan.

Læs også: Klage over kommunen? Vi ringer om 15 måneder

Læs også: Alvorligt syg Lykke til kommunen: Jeg er rask

Læs også: Pludselig en dag udeblev Karinas sygedagpenge

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen