Første danske astronaut føler sig som barn før juleaften

En jublende Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet, når han i 2015 skal sendes til rumstation

Blandt pensionerede rumkapsler og aflagte astronautdragter i Tycho Brahe Planetariet trådte den 36-årige københavner Andreas Mogensen onsdag frem foran hele den danske verdenspresse og erklærede, at han som den første dansker skal på rumvandring.

Andreas Mogensen skal i 2015 udsendes til Den Internationale Rumstation, ISS, og dermed tilslutter han sig en lille eksklusiv skare på godt 550 mennesker, der har forladt jorden.

- Man er næsten som et barn lige inden juleaften. Det er en drøm, der går i opfyldelse, fortæller Andreas Mogensen til Ritzau umiddelbart efter præsentationen af rummissionen.

- Det er en kæmpe ære at få lov til at komme ud i rummet. Det viser utrolig stor tillid fra ESA's (det europæiske rumagentur. red.) side, at man vil investere så mange penge i mig, siger han.

Sammen med fem andre blev han i 2009 udvalgt blandt over 8400 ansøgere til at gennemføre uddannelsen som astronaut. Men da han var færdig i 2010, sagde han, at der var lange udsigter for at få lov til at komme på rumvandring. Måske op til 10 år.

Men danskeren skal altså blot vente fem år, før rumeventyret bliver en realitet. Og det skyldes primært, at der siden er opstået flere opsendelsesmuligheder.

- Det er et fantastisk stykke arbejde, ESA har gjort for at skaffe flere muligheder for astronauterne i Europa, siger Andreas Mogensen, der allerede nu - to år før missionen - kan melde om svedige håndflader:

- Jeg er mest nervøs for, om hvorvidt jeg kan gøre jobbet godt nok. Der er jo rigtig meget pres på, og det forventes, at missionen bliver succesfuld. Jeg håber bare, at jeg ikke laver nogle fejl.

Men nervøsiteten overskygges dog af de oplevelser, den 36-årige astronaut har i vente.

- Et af højdepunkterne bliver helt sikkert bare at kigge ud af vinduet og se ned på jorden. Det bliver et helt fantastisk syn at se de blå verdenshave og de hvide skyer, siger han.

Danskerens rummission kommer til at vare i omkring 10 dage, og han skal foretage flere biologiske og teknologiske eksperimenter.

0 kommentarer
Vis kommentarer