Børnehaver bandlyser svinekød

Over hele landet må flere og flere børn se langt efter leverpostej, frikadeller og spegepølse, fordi deres institution indfører forbud mod svinekød

Børnene her fra institutionen Martha Hjemmet på Nørrebro må se langt efter frikadeller og leverpostej. Institutionen har som mange andre herhjemme besluttet at droppe svinekødet. (Foto: Marthahjemmet/Ann-Li Engstrøm)
Børnene her fra institutionen Martha Hjemmet på Nørrebro må se langt efter frikadeller og leverpostej. Institutionen har som mange andre herhjemme besluttet at droppe svinekødet. (Foto: Marthahjemmet/Ann-Li Engstrøm)

I Ishøj er forbuddet tilmed blevet totalt, og den danske nationalspise er nu afskaffet i alle vestegnskommunens daginstitutioner.

Flere steder i København har man sågar ud over svineforbuddet besluttet kun at servere halalslagtet kød for børnene, fordi man ikke vil forskelsbehandle på grund af religion.

Det afsløres i en gennemgang af kostpolitikken hos en række daginstitutioner landet over, som Ekstra Bladet har foretaget, og som viser, at mindst 30 steder i dag ikke serverer svinekød til børnene.

Se kortet: Her er frikadellefrit i daginstitutionerne

Institutionernes fravalg af svinekød er den forkerte vej at gå, mener madsociolog og adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol:

- Det er en meget svær balance. Svinekød er det mest spiste herhjemme og en vigtig del af dansk madkultur, som der er kommet en voksende stolthed omkring.

- Og det må kunne lade sig gøre at servere differentierede menuer for børnene, så man ikke skal bandlyse bestemte fødevarer for at skulle vise hensyn. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på, og børnene skal jo også selv lære at tage stilling til de her ting, siger han.

Martha Hjemmet på Nørrebro i København, hvor cirka 40 pct. af børnene har anden etnisk baggrund, er et af de steder, hvor man har fravalgt svinekød.

Nu serverer man kun halalkød for børnene.

- Det er en holdningsmæssig beslutning om, at vi har halalslagtet kød, fordi vi har mange børn af anden etnisk baggrund, og vi ser det ikke som nogen begrænsning, mere som et naturligt hensyn, siger lederen af Martha Hjemmet, Anna Fisker.

Ifølge ernæringsekspert, professor Arne Astrup, er der intet ernæringsmæssigt, der taler imod et svineforbud. Han mener dog, at andre ting kan gå tabt:

- Det er et spørgsmål om madkultur, og der ryger jo nogle traditionelle danske ting ud, hvis man fravælger svinekødet. Jeg ville da selv have svært ved at forstå, hvis mine børn pludselig ikke kunne få sunde danske retter som leverpostej og kødpølse lavet på svin, fordi der gik nogle muslimske børn i samme institution, siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet tirsdag:

- Hvad mener muslimer selv

- Svineforbuddet skaber splid