Annonce:
Annonce:

Green Desert afgjort: Whistleblower bliver eneste dømte

Den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard må ikke anke sin sag til Højesteret og er dermed den eneste, der bliver straffet i sagen om Green Desert

I oktober sidste afslørede Anders Kærgaard i Ekstra Bladet en videoptagelse fra Operation Green Desert i Irak, hvor man ser danske soldater se passivt til, mens irakiske soldater slår og sparker civile fanger. (Privatfoto)
I oktober sidste afslørede Anders Kærgaard i Ekstra Bladet en videoptagelse fra Operation Green Desert i Irak, hvor man ser danske soldater se passivt til, mens irakiske soldater slår og sparker civile fanger. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Samfund

– Man rister den eneste mand, der er stået frem og fortalt om overgreb og krigsforbrydelser i Irak. Alle andre får lov at gå fri. Det sender virkelig et signal om, at det koster at stå frem.

Sådan siger advokat Mads Krøger Pramming efter, at den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard har fået afslag på at få sin sag for Højesteret.

I oktober sidste afslørede Anders Kærgaard i Ekstra Bladet en videoptagelse fra Operation Green Desert i Irak, hvor man ser danske soldater se passivt til, mens irakiske soldater slår og sparker civile fanger. Forsvaret havde hidtil benægtet, at der fandt overgreb sted under den danskledede operation, og hævdet at de ikke havde kameraer med i den irakiske by Al-Zubayr i november 2004.

Annonce:

Kollega skal ikke udsættes for det samme
Sagen om overgrebene var i følge Forsvarets Auditørkorps forældet i 2012, men den militære anklagemyndighed satte sig for at undersøge, hvem der fejlagtigt havde oplyst Folketinget om, at Forsvaret ikke havde kameraer med på missionen. Anders Kærgaard nægtede at oplyse, hvem han havde fået det skandaleombruste videobånd af i Irak, og derfor trak Forsvarets Auditørkorps ham i retten med krav om et halvt års fængsel.

– Jeg vil ikke udlevere navnet på min kollega, fordi vedkommende stadig er ansat i Forsvaret, og andre skal ikke opleve, hvad jeg har været igennem ved at stå frem. Jeg har fortalt auditørerne så meget andet, at de har rigeligt til at sigte dem, der kendte til overgrebene i Irak. Jeg er frustreret over, hvis Forsvaret får lov at lukke sagen her og forundret over, at forsvarsministeren, auditørkorpset og regeringschefen accepterer, at den eneste der bliver dømt i sagen, er vidnet , der stod frem, siger Anders Kærgaard.

Det er procesbevillingsnævnet, der har sagt nej til at føre sagen i Højesteret, og dermed er sagen om Operation Green Desert slut. Anders Kærgaard er som den eneste blevet dømt til at betale ugebøder på 500 kroner, indtil han udleverer navnet, eller rammer det loft på 13.000 kroner, som retten har sat.

Annonce:

Afskrække fremtidige whistleblowers
Spørgsmålet om optagelserne er derfor det eneste, der er blevet undersøgt, og det får Anders Kærgaards advokat Mads Pramming til at frygte, at det kan afskrække fremtidige whistleblowers.

– Den militære ledelse for operationen i Irak har kendt til kameraerne. Det er beviserne og vidneudsagnene ret klare omkring. Derfor er det problematisk, hvis auditørerne lader sagen falde nu og ser bort fra de andre beviser, så det udelukkende er Anders, der bliver dømt i sagen, siger advokaten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: