PET: Folketingsvalg giver flere trusler og chikane

Flere tilfælde af religiøst eller racistisk motiveret vold indberettes - men det skyldes øget fokus, siger PET

Flere trusler og chikane under Folketingsvalg. (Foto: Jakob Jørgensen).
Flere trusler og chikane under Folketingsvalg. (Foto: Jakob Jørgensen).

Når folk kaldes til stemmeurnerne, vækker det samtidig en ellers slumrende politisk ekstremisme, så der bliver flere tilfælde af trusler og chikane.

Det forklarer, at der i 2012 er registreret færre tilfælde af såkaldte hadforbrydelser end i 2011, fremgår det af en ny rapport fra Politiets Efterretningstjeneste.

Faldet er på 17 procent, og det skyldes med stor sandsynlighed, at der i 2011 var folketingsvalg, fremgår det af rapporten, som netop er afleveret til Folketingets retsudvalg.

Flere trusler mod mindretal
Til gengæld er der en tendens til flere racistisk og religiøst motiverede forhold, og også trusler mod seksuelle mindretal er i stigning.

For eksempel blev en kvinde på en fynsk banegård spyttet i ansigtet, da hun havde bekræftet, at hun var lesbisk.

Rapporten fra PET, der bygger på indberetninger fra politikredsene, fortæller også om andre sager.

En mand med anden etnisk oprindelse var på vej hjem fra arbejde i Jylland, da han blev antastet af to danskere. 'Du nasser på os, og du er ikke en skid værd', sagde de, hvorefter de sparkede ham i brystet.

Det var også i Jylland, at en dansk mand fortalte en kvinde af anden oprindelse end dansk, at han ville slå alle muslimer ihjel, og at han ville starte med hende.

En jødisk mand blev i Fælledparken i København udsat for vold på grund af sin religion. En gruppe af anden etnisk oprindelse end dansk råbte 'jødesvin' og 'død over Israel', mens de slog ham i ansigtet med knyttede næver.

'Hagekors er ikke en egentlig hadforbrygelse'
Hvis man tager tallene for pålydende, er den politisk og religiøst betingede vold i kraftig stigning. Men PET skriver selv, at stigningen formentlig skyldes det øgede fokus på hadforbrydelser og en øget tilbøjelighed til at melde det til politiet.

Cirka en tredjedel af de i alt 473 indberetninger er sorteret fra, fordi de næppe skyldes egentlig ekstremisme.

Nogle gange bliver der råbt 'bøsse' eller 'perker' under skænderier, og heller ikke strid mellem naboer og i familier er blevet talt med.

Desuden er hagekors og 'perker' og andre udtryk malet på skolers mure i mange tilfælde mere drengestreger og almindeligt hærværk end en egentlig hadforbrydelse, vurderer efterretningstjenesten.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere