Professor: Bendt Bendtsen skulle have grebet ind

Bendt Bendtsen burde have stoppet for de afdragsfrie lån op mod finanskrisen, lyder kritik

Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Har du tabt en masse penge under finandskrisen? Så send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Landets tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen sad på hænderne alt imens Danmark var på vej mod den værste økonomiske krise i nyere tid. Så voldsom lyder kritikken fra Finn Østrup, en af de professorer, der har været med i det udvalg, som har undersøgt finanskrisen.

Hans kritik er imidlertid ikke med i den rapport, som netop er offentliggjort i dag, hvilket får ham til at sende en sønderlemmende kritik ud af den rapport, der har været halvandet år undervejs.

- Økonomi- og erhvervsministeren burde jo gøre noget. Han så jo også en boligboble, han kunne have afskaffet det afdragsfrie lån. Man kunne have afskaffet rentetilpasningslånene. Jeg kan godt forstå, at man lavede den fejl - som det senere viste sig at være - at indføre afdragsfrie lån. Men man burde have indset, at det var kørt galt, og så burde man have strammet op i 2006, hvor man så boligboblen udvikle sig. Hele landet diskuterede boligpriser og boligboblen, siger Finn Østrup til Ekstra Bladet.

- Det var Bendt Bendtsen, der kunne have fjernet afdragsfrie lån i 2006?

- Ja, det var det. Eller han kunne have gjort det tidligere.

Se også: Rapport: 17 personer skyld i krisetab på 16 milliarder kroner

Han peger samtidig på, at pengeinstitutternes kontrolorgan slipper billigt i rapporten.

- Det er en meget blød kritik, der er af Finanstilsynet. Det Finanstilsynet har sagt under arbejder i udvalget var, at Finanstilsynet ikke havde tilstrækkelig lovregler til at gribe ind, siger Finn Østrup og fortsætter:

- Hvis Finanstilsynet virkelig havde ment, at man ikke havde regler nok til at gribe ind, kunne man jo bare have gået til økonomi- og erhvervsministeren og bedt om lovændringer. Det har de ikke gjort. Det rapporten slet ikke taler om, er ansvaret, der ligger hos økonomi- og erhvervsministeren. Selv om han ikke fik sådan en henvendelse fra Finanstilsynet, kunne ministeren jo selv læse artikler og kritiske artikler om, at der var høj udlånsvækst, som kunne føre til finansiel krise. Det skrev aviserne om allerede fra februar 2006.

Har du tabt en masse penge under finandskrisen? Så send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere