Hun sad fængslet tre år efter to interviews - nu er hun fri

En af Irans mest profilerede politiske fanger vil fortsat kæmpe for menneskerettighederne efter sin løsladelse

Styret i Iran har løsladt advokaten og menneskerettighedsforkæmperen Nasrin Sotoudeh(billedet). 13 andre systemkritikere er ligeledes blevet sat på fri fod. (Foto: Farzaneh Khademian/ABACAPRESS.COM)
Styret i Iran har løsladt advokaten og menneskerettighedsforkæmperen Nasrin Sotoudeh(billedet). 13 andre systemkritikere er ligeledes blevet sat på fri fod. (Foto: Farzaneh Khademian/ABACAPRESS.COM)

Styret i Iran har løsladt advokaten og menneskerettighedsforkæmperen Nasrin Sotoudeh. 13 andre systemkritikere er ligeledes blevet sat på fri fod.

Mange af de løsladte deltog i 2009 i demonstrationerne for indførelse af demokrati i Iran, og har siden været indespærret.

Nasrin Sotoudeh blev i 2012, sammen med den ligeledes tilbageholdte iranske filminstruktør Jafar Panah, tildelt EU-Parlamentet menneskerettighedspris, Sakharov-prisen, der gives til "usædvanlige individer, der bekæmper intolerance, fanatisme og undertrykkelse".

- Jeg slap ud af fængslet i dag og er glad for det. Men jeg er bekymret for mine venner, som fortsat er i fængsel, siger Sotoudeh i et telefoninterview med CNN fra sit hjem i Teheran.

Løsladelserne er endnu et tegn på, at Iran under den nye præsident Hassan Rouhani fører en mindre hårdhændet politik over for kritikere af styret.

Nasrin Sotoudeh blev anholdt i september 2010 og dømt til 11 års fængsel for at have spredt propaganda og for at have konspireret mod den iranske stat. Regimet var især rasende over to interviews, som hun gav til vestlige medier efter demonstrationerne i 2009.

Som advokat har hun repræsenteret fængslede aktivister fra oppositionen og unge lovbrydere, der risikerede at blive dømt til døden.

Sotoudeh sultestrejkede to gange, mens hun sad indespærret i det berygtede Evin-fængsel. Psykisk og fysisk har hun det godt efter de tre år i fængslet.

- Men mine oplevelser - hele det psykologiske pres, den anspændte atmosfære (i fængslet, red.), ingen adgang til telefonsamtaler og andre ting - var meget hårdt, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Efter pres fra FN, EU og de største internationale menneskerettighedsorganisationer blev hun midlertidigt løsladt i januar. Men denne bliver hun ikke sendt tilbage til en celle.

- Officeren, som kørte mig hjem, sagde, at løsladelsen er permanent. Jeg skal ikke vende tilbage til fængslet.

Hun vil nu genoptage arbejdet med at kæmpe for menneskerettigheder i Iran.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere