Thorning får medalje for redningen af de danske jøder

Redningen af de danske jøder under Anden Verdenskrig får svensk hæder 70 år efter

Foto: Bjørn Marcus Trappaud
Foto: Bjørn Marcus Trappaud
Følg Samfund

Statsminister Helle Thorning-Schmidt modtager den 2. oktober en svensk medalje som anerkendelse for den indsats en række danskere udførte under Anden Verdenskrig, da de hjalp med at redde jøder over Øresund til Sverige for nøjagtig 70 år siden.

Flere end 7000 jøder blev reddet ved aktionen, der fandt sted natten mellem den 1. og 2. oktober 1943. Og det er den svenske organisation International Raoul Wallenberg Foundation (IRWF), der uddeler den såkaldte "Raoul Wallenberg Centennial Medal".

- Mange danskere så ikke passivt til, og det hjalp med at redde mange liv.

- Nogle af redningsfolkene er blevet identificeret og hædret. Andre, som følge af problemer med at rekonstruere deres historie, forbliver anonyme, lyder begrundelsen i en pressemeddelelse fra organisationens formand, Eduardo Eurnekian.

Raoul Wallenberg, en svensk diplomat som organisationen er opkaldt efter, er kendt for at have stået bag redningen af op mod 100.000 jøder i Ungarn i 1944. Han døde angiveligt i sovjetisk fangenskab efter krigen.

Medaljen uddeles løbende i hans ære og gives i løbet af 2013 for at mindes de mange, som ydede en indsats med at redde jøder under Anden Verdenskrig eller som på anden vis har bidraget til at udbrede kendskabet om holocaust.

I alt 481 danske jøder blev arresteret og sendt til kz-lejren Theresienstadt. Flere end 7000 danske jøder flygtede og blev reddet til Sverige.

I alt omkom cirka seks millioner europæiske jøder i holocaust. Det svarer til 2/3 af den jødiske befolkning i Europa på det tidspunkt.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+