Annonce:
Annonce:

Forbyd omskæring af drenge

- Vi vil ikke skabe hysteri, men have en debat, som gør et godt forarbejde for en indførelse af forbud mod omskæring af drengebørn, siger formanden for Børnerådet, Per Larsen, til Ekstra Bladet

En lille dreng omskæres i Indonesiens hovedstad, Jakarta, i juni 2012. Omskæring af børn, inden de når puberteten, er en integreret del af kulturen i mange muslimske lande, men nu vil de nordiske børneråd arbejde for et forbud mod omskæring af drenge. (Foto: Dita Alangkara).
En lille dreng omskæres i Indonesiens hovedstad, Jakarta, i juni 2012. Omskæring af børn, inden de når puberteten, er en integreret del af kulturen i mange muslimske lande, men nu vil de nordiske børneråd arbejde for et forbud mod omskæring af drenge. (Foto: Dita Alangkara).
Annonce:
Følg Samfund

Omskæring af piger er forlængst blevet forbudt i Danmark og Norden, og nu vil de nordiske børneombudsmænd slå et fælles slag for et forbud mod omskæring af drenge. Det blev en række børnelægefaglige eksperter og repræsentanter for de nordiske børneråd enige om ved et møde i Oslo i går.

- Vi mener, at vi med FN´s Børnekonvention i hænderne har en rigtig god sag, siger formand for Børnerådet, Per Larsen, til Ekstra Bladet.

30 døde efter mislykkede omskæringer

Ifølge FN´s Børnekonventions artikel 12 skal børn beskyttes mod traditionsbundne ritualer, som kan være skadelige for deres helbred. Desuden har FN´s Menneskerettighedsråd i år opfordret alle lande til at afskaffe indgreb, som kompromitterer børns integritet og værdighed.

Annonce:

- Nu handler det først og fremmest om at få en fordomsfri og konstruktiv dialog med de grupperinger i det danske samfund, der har omskæring som en fast del af deres kultur. Hvis vi så kan påvirke debatten derfra og få politikerne på banen, har vi forhåbentlig kridtet banen op til et forbud, fortsætter Per Larsen.

Opbakning fra Radikale
De Radikale besluttede ved deres landsmøde fornylig, at de vil arbejde for et forbud. Margrethe Vestagers regeringspartis udmelding er dog i strid med holdningen hos regeringskollegerne, som ikke ønsker at indføre forbud mod rituelle omskæringer af drenge. Et af argumenterne er bl.a., at et forbud vil stigmatisere de drenge, der allerede er blevet omskåret.

Tyskland vedtager omskærings-lov

Annonce:

'Omskæring uden medicinsk indikation på et menneske, der ikke er i stand til at give sit samtykke, er en overtrædelse af grundlæggende medicinske og etiske principper, fordi indgrebet er irreversibelt, smertefuldt og kan medføre alvorlige komplikationer. Der er ingen sundhedsmæssige grunde til at omskære drenge i de nordiske lande. Forhold, som hos voksne mænd kan tale for omskæring, har ingen relevans for små børn i Norden. Drengene kan selv tage stilling til indgrebet, når de bliver i stand til at give deres samtykke', hedder det blandt andet i en fælles udtalelse fra de nordiske børneråd.

Kvindelig omskæring er ved at være yt

- Når der er tale om noget dybt, kulturelt forankret, kan vi ikke forvente at ændre tingenes tilstand over en kort periode. Derfor har vi heller ikke sat dato på, hvornår vi gerne vil have, at en lov mod omskæring er indført, siger Per Larsen.

Op til 2000 omskæres
De nordiske børneråd argumenterer videre, at forældrerettigheder i denne sammenhæng ikke skal sættes foran børns ret til kropslig integritet. Barnets bedste skal altid komme i første række, selv om det kan indskrænke voksnes ret til at udøve deres religiøse eller traditionsbundne ritualer.

Etisk Råds formand forsvarer omskæring

- Vi vil ikke skabe hysteri, men have en fornuftig dialog og debat. Dette handler først og fremmest om børnenes tarv, siger Per Larsen.

Annonce:

De nordiske børneombud og børnemedicinske eksperter vil bl.a. arbejde for, at omskæring kun udføres, hvis en dreng, som har nået den alder og modenhed, som er nødvendig for at forstå medicinsk information, vælger at give sit samtykke til indgrebet.

I en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen 27. juni i år lyder det, at 'der ikke er sådanne risici ved et indgreb (omskæring), når det udføres korrekt og af læger, at vi vil anbefale et forbud mod rituel omskæring'.

Omskæring af mænd rammer sexlivet

Ifølge et nyligt skøn fra Sundhedsstyrelsen omskæres mellem 1 og 2000 drenge i Danmark hvert år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: