Dansker afvist af USA: PET frifinder sig selv

24-årig dansker blev nægtet indrejse i USA - ifølge ham selv da hans telefonnummer har tilhørt terrorafhørt

Den 24-årig dansker Tobias Linde Schanz blev nægtet adgang til USA, fordi PET måske havde sat hans telefonnummer på en liste over mistænkte. Foto: Jens Dresling
Den 24-årig dansker Tobias Linde Schanz blev nægtet adgang til USA, fordi PET måske havde sat hans telefonnummer på en liste over mistænkte. Foto: Jens Dresling

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har ikke lavet fejl i sag om den 24-årig dansker Tobias Linde Schanz, der sidste sommer ifølge ham selv blev nægtet adgang til USA, fordi PET måske havde sat hans telefonnummer på en liste over mistænkte.

Det slår PET selv fast i en redegørelse til justitsminister Morten Bødskov (S).

- Efter undersøgelse af sagen er det PET's vurdering, at der ikke i sagen om Tobias Linde Schanz er sket fejl hos PET, skriver efterretningstjenesten til ministeren.

Den 24-årige Tobias Linde Schanz blev i sommer nægtet indrejsetilladelse i USA, selvom resten af familien havde fået godkendt deres ansøgning om indrejse.

Ifølge danskeren selv skyldes forbuddet, at han har haft et telefonnummer, der tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for.

Overvågning: Dansker afvist af USA

Danskeren mente, at PET havde puttet telefonnummeret på "en eller anden liste", og det fik justitsministeren til at bede om en redegørelse fra efterretningstjenesten. Morten Bødskov vil ikke kræve flere undersøgelser.

- Det skal i den forbindelse bemærkes, at danske myndigheder ikke kan pålægge

andre lande at lukke bestemte personer ind i deres land, skriver justitsministeren i et svar til Folketinget.

Tobias Linde Schanz har ren straffeattest og har tidligere oplyst til Politiken, at han aldrig har været politisk aktiv.

Politiken kender identiteten på telefonnummerets tidligere ejermand. Det er en person med udenlandsk baggrund, der kender flere terrorrelaterede personer fra Danmark, og som flere gange har været afhørt af PET i forbindelse med terrorsager.

Ifølge Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns Universitet og forsker i efterretningsarbejde, er det meget sandsynligt, at telefonnummeret er årsagen til, at Tobias Linde Schanz fik afslag på indrejsetilladelse.

PET vil ikke svare på, om tjenesten har registreret og videregivet telefonnummeret til amerikanske myndigheder. Den amerikanske ambassade i København vil heller ikke udtale sig i sagen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter