Unge rygere: Skoler må forbyde e-cigaretter

Danske folkeskoler har fået nok af damp-rygende unge, og sidestiller nu dampen i e-cigaretter med almindelig tobaksrøg. Det glæder Kræftens Bekæmpelse

Arkivfoto: Martin Lehmann
Arkivfoto: Martin Lehmann

Læs hele sagen her:

Rigtige smøger er strengt forbudt, men på mange danske skoler omgår eleverne forbuddet ved at ryge e-cigaretter.

Derfor strammer mange skoler rundt om i landet nu op på rygereglerne, for at fjerne cigaretdampen fra skolegården.

En rundringning foretaget af Avisen.dk viser, at hver anden af de 20 adspurgte skoler oplever, at elever ryger e-cigaretter i skoletiden.

-Det er ikke at ryge! Sådan sagde nogle af vores syvende klasses piger, da vi tog dem i at ryge e-cigaretter indenfor på gangene, siger Torben Lattrup, der er skoleinspektør på Avedøre Skole i København.

Men netop opfattelsen af, at e-cigaretterne ikke er farlige, er ganske enkelt forkert, advarer Inge Haunstrup Clemmensen, der er overlæge fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Sidste hiv! Kommuner forbyder smøger fra 8-16

- Man har reklameret for det, som om det ikke er skadeligt, men faktum er, at vi ikke ved hvad stofferne i e-cigaretterne gør, og da slet ikke ved børn og unge, der jo er særligt skrøbelige, fordi de er igang med at vokse, siger hun.

Skolerne træder i karakter
E-cigaretter er ikke omfattet af den nuværende rygelov, og det har på flere folkeskoler skabt en gråzone i rygereglerne, som ellers forbyder både voksne og børn at ryge på skolens område.

Se rygekortet: Her er de brune og hvide byer

Derfor har samtlige af de tyve folkeskoler, som Avisen.dk har snakket med, nu sidestillet e-cigaretter med almindelig rygning.

-Vi har haft en elev, som røg e-cigaret, og som troede, at det var okay at ryge indenfor, siger Klaus Østergaard, der er viceskoleleder på Højvangskolen i Nordjylland.

Det glæder Kræftens Bekæmpelse:

-Det er den eneste fornuftige måde at tackle det på. For alle siger, at hvis man havde vidst, hvad man ved, om cigaretter i dag, så ville de ikke være blevet lovlige til at starte med. Her gør man det samme, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Nyt og spændende
Det er vigtigt med en forebyggende indsats mod damp-smøgerne. Især overfor børn og unge.

Kræftens Bekæmpelse er bekymret for, at e-cigaretter gør det nemmere for de helt unge at begynde at ryge.

- Man er jo eksperimenterende i de unge år, og e-cigaretterne er jo noget nyt og spændende. Og så er det jo ikke så ubehageligt at ryge e-cigaretter, fordi dampen ikke er så slem, at få ned som røg. Og når man så samtidig, kan få dem med smag af jordbær og cola, bliver det jo nemmere at vænne sig til, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Manglende regler
Det er desuden meget vanskeligt at gennemskue, hvad e-cigaretter indeholder af skadelige stoffer.

Det fastslås i et notat fra Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Ifølge notatet er der ingen regler for hvilke stoffer, e-cigaretter må tilsættes, og produktionen er ikke kontrolleret. Det gør det svært at gennemskue hvor store mængder nikotin, de forskellige mærker indeholder.

Læs også: Ren kage i rygeforbuddet i Helsingør

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere