HJÆLP OS: Kender du medicinalfirmer, der har holdt vigtige informationer tilbage.? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)
Skal det være en offentlig hemmelighed, når mennesker dør i medicinsk forsøg, der er sponsoreret af medicinalindustrien?
Svaret er ja, hvis du spørger topadvokat Neal Parker, ansat hos pille-giganten AbbVie, verdens tiende største medicinalfirma.
Til et møde i Bruxelles kom han med en meget kontroversiel udmelding:
- Alvorlige hændelser er hemmelig kommerciel information, fordi konkurrenterne kan bruge det, når de skal have godkendt deres produkter.
Alvorlige hændelser skal i den forbindelse forstås som seriøse bivirkninger og dødsfald.
Citatet kan høres 20:47 inde i videoen her over.
Novo under anklage: Skjulte sandheden om medicinDen kontroversielle udmelding fik straks Agnius Kalis, chef for den godkendende medicinske myndighed i Holland, til at spørge med mistro:
- Er du godt klar over, at du arbejder inden for sundhedsindustrien med patienter?
Den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, der står for godkendelsen af al medicin i Europa, var også til stede. Her havde Hans Georg Eichler, der arbejder med at godkende og kontrollere ny medicin, et job der kaldes regulator, svært ved at tro sine egne øre:
- Jeg har været en regulator i mange år, og jeg er helt paf, konstaterede han.
Derfor skjuler medicinalvirksomheder dødsfaldAbbVie har tidligere modtaget kritik for at modarbejde gennemsigtigheden i medicinalindustrien. Det er nemlig ikke kun 'alvorlige hændelser', som firmaet betragter som konfidentiel information. Den forsøgsdata, der ligger til grund for at få deres medicin godkendt af EMA, mener AbbVie, også skal holdes hemmeligt for offentligheden.
Det var EMA imidlertid uening i. Men uenigheden blev dog løst effektivt med et sagsanlæg fra AbbVie og et andet medicinalfirma, InterMune, mod EMA, der lammede myndighedernes muligheder for at offentliggøre forsøgsdata fra firmaerne.
Medicinalvirksomheder lammer myndigheder med retssagerHeller ikke blandt kritiske danske læger, er der forståelse for medicinalgigantens modstand mod gennemsigtighed:
- Jeg er helt uenig i firmaets udtalelser. Jeg synes, det er helt urimelig udmelding, som de kommer med, siger Mats Lindberg fra organisationen Læger uden sponsor.
Han understreger, at firmaerne godt kan have nogle velbegrundede bekymringer for at offentliggøre data fra deres forsøg. Konkurrenterne kan nemlig bruge det til at få godkendt deres produkter. Han mener dog, at det burde være et krav fra lægemiddelmyndighedernes side, at de har lov til at offentliggøre alle data, som har en potentiel betydning for patientsikkerheden.
- Det er en afvejning mellem virksomhedens komercielle interesser og patientsikkerhed. I dette tilfælde mener jeg, at virksomheden er gået for vidt, slår han fast.
Ekstra Bladet har været i kontakt med AbbVies danske afdeling. Trods flere henvendelser har firmaet ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview. I en mail skriver firmaet dog, at de følger Sundhedsstyrelsens regler og indberetter bivirkninger i henhold til lovgivningen.
HJÆLP OS: Kender du medicinalfirmer, der har holdt vigtige informationer tilbage.? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)