Advokat: Breiviks mor snydt af forfatter

Wenche Behring Breivik, der er mor til massemorderen Anders Behring Breivik, forsøgte at stoppe bog om sønnen

Massemorderens mor føler sig snydt af forfatter (Foto: Heiko Junge/AP)
Massemorderens mor føler sig snydt af forfatter (Foto: Heiko Junge/AP)

I går udkom den første af to bøger om massemorderen Anders Behring breivik, der den 22. juli 2011 med koldt blod dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya.

Bogen, der har titlen 'Moderen - Historien om Wenche Behring Breivik', er skrevet af forfatteren Marit Christensen. Den beskriver blandt andet, hvordan moderen efter terrorattentatet opbyggede et kæmpe had til sin søn.

- Jeg afskyr ham, skal hun ifølge forfatteren have sagt.

Se også: To bøger på vej: Breiviks mor taler ud

Moderen Wenche Behring Breivik døde i marts efter længere tids sygdom. Inden sin død forsøgte hun at stoppe Marit Christensens bog.

Faktisk havde hun allerede én gang stoppet samarbejdet med forfatteren.

Den 28.marts 2012 underskrev Wenche Behring Breivik en bogaftale med Marit Christensen, men den blev annulleret, og det forskudsbeløb som Breikviks mor havde modtaget, blev tilbagebetalt.

Men Marit Christensen gav ikke op. Derfor fik hun i januar i år Wenche Behring Breikvik til at skrive under på en ny afale, som gav forfatteren lov til at bruge alle samtaler mellem de to, samt morderens fire dagbøger, som hun skrev i perioden efter den terrorangrebet.

Se også: Breivik-offer: Vigtigt at mindes de dræbte

Wenche Behring Breiviks advokat, Tord Jordet, mener, at forfatteren har snydt moderen, som var dødsyg på det tidspunkt, hvor aftalen blev underskrevet.

- Hun var så svækket på det tidspunkt, at Christensen antageligt kunne have fået hende til at skrive under på hvad som helst, siger Tord Jordet til norske VG.

Læs aftalen her

- Hun blev bedraget. Hun fortalte mig, at Marit Christensen udnyttede hendes sydomstilstand til kunne fuldføre bogprojektet uden, at Breivik havde nogen rettigheder, siger Tord Jordet.

Han hævder desuden, at Wenche Behring Breivik slet ikke var i stand til at forstå dokumentet, der blev underskrevet kun to måneder før, hun døde.

Se også: Nu må Breivik studere på universitetet

De anklager er Marit Christensens advokat, Jon Wessel-Aas, dog helt uenig i.

Han siger til den norske avis VG, at aftalen var baseret på Wenche Behring Breiviks egne ønsker.

- Aftalen var resultatet af en dialog. Det dokument, som Wenche Behring Breivik underskrev, havde hun masser af tid til at vurdere, og hun havde også mulighed for at gå det igennem med sine advokater.

Se også: Breiviks forsvarer: En massemorder er også et menneske

Forlaget Aschehoug havde oprindeligt planlagt at udgive bogen den 15. november, men det blev pludselig i al hast fremskyndet til i går, den 31. oktober.

Både forlaget og Marit Christensen nægter, at bogen er blevet fremskyndet på grund af, at der udkommer en anden bog om Breivik den 11. november.

Marit Christensen har ikke ønsket at kommentere sagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere