Så mange millioner har pirater tjent

Ny rapport viser hvor meget pirater har tent ved Afrikas kyst

Kapringer er en milliardforretning for piraterne, som bruger pengene på blandt andet våben- og menneskehandel.

Pirater har over de seneste år tjent adskillige millioner på at kapre skibe ved Afrikas Horn og Somalia og holdt folk som gidsler.

Et nyt studie fra Verdensbanken, FN og Interpol viser, at piraterne har fået op til 413 millioner dollar (cirka 2,3 milliarder kroner) i løsepenge i perioden 2005-2012.

En stor del af pengene er gået til forskellige kriminelle aktiviteter rundt i verden, lyder det. Piraterne har blandt andet beskæftiget sig med menneskehandel, våbenhandel, finansiel støtte til militser og hvidvaskning af penge gennem handel med rusmidlet khat.

- Pirateri er ikke kun en trussel mod stabilitet og sikkerhed, men det har også magt til at korrumpere den regionale og internationale økonomi, siger Stuart Yikona, finansekspert i Verdensbanken og medforfatter til den nye rapport 'Pirate Trails'.

Rapporten kommer med en række anbefalinger til, hvordan man kan bekæmpe problemerne - blandt andet hvordan man slår ned på pengesmuglerne og hvidvaskningen, samt hvordan man kan overvåge de finansielle strømme gennem handlen med khat.

Undersøgelsen bygger blandt andet på interviews med eks-pirater, embedsmænd og bankfolk, og ifølge rapporten koster pirateri hele 18 milliarder dollar om året for verdensøkonomien i øgede handelsomkostninger.

12. januar 2011 blev skibet Leopard fra rederiet Shipcraft angrebet af somaliske pirater.

De seks søfolk - heraf de to danskere Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz - blev kidnappet fra skibet og var gidsler hos somaliske pirater i to år, tre måneder og 18 dage, inden de blev sluppet fri.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere