Ekspert: WTO har ingen muskler i færøsk fiskekrig

Færøerne har lagt sag an ved WTO mod EU i strid om fiskesanktioner. Men WTO er uden økonomiske muskler i sagen

Selv hvis Verdenshandelsorganisationen, WTO, afgør fiskestrid mellem EU og Færøerne til færingernes fordel, så kan EU's sanktioner mod Færøerne fortsætte. EU skal blot betale en smule straftold, når de eksporterer varer til atlanterhavsøerne.

Det skyldes, at WTO reelt er uden økonomiske muskler i fiskestriden, og hvis EU taber sagen skal de reelt kun stå til regnskab for det politiske pres om at overholde aftaler, vurderer lektor i folkeret ved Aarhus Universitet, Lars Bracht Andersen.

- Der er mulighed for, at Færøerne kan lægge straftold på varer, der importeres fra EU, hvis de vinder sagen, siger Lars Bracht Andersen til Ritzau.

- Men dels er det nok ikke noget, som de færøske forbrugere er særligt interesserede i, og dels er det ikke en mærkbar økonomisk sanktion over for EU, vurderer Lars Bracht Andersen.

En afgørelse i WTO til Færøernes fordel vil derfor ikke slå hul i EU's budget. Men der vil komme et politisk pres for at ophæve sanktionerne.

- Hvis en uvildig instans - som WTO - siger, at EU handler i strid med en aftale, som de selv er tiltrådt, så vil der være et politisk pres for, at EU overholder de aftaler, som de også drager nytte af, siger Lars Bracht Andersen.

- Det er troværdigheden som aftalepart, der har betydning for EU, vurderer han.

Det er dog ikke altid, at WTO's afgørelse spiller en mindre økonomisk rolle.

- Hvis modparten for EU var USA, ville den potentielle sanktion have økonomisk betydning. Når modparten er en lille del af Danmark, så er den potentielle sanktion yderst beskeden i økonomisk betydning, fortæller Lars Bracht Andersen.

Færøerne har lagt sag an mod EU, fordi færøske fiskere afvises i havne i EU-lande på grund af en verserende fiskekrig om kvoter. Sanktionerne er lavet, fordi Færøerne har hævet deres kvoter på sild i modstrid med aftalerne med de andre kystlande.

Hvis EU taber fiskesagen, så kan WTO give Færøerne lov til at opkræve straftold på import af varer fra EU. Selve straftolden fastsættes af WTO i den endelige afgørelse.

Straftolden er WTO's måde at sanktionere lande, der bryder frihandelsaftaler. EU kan vælge at betale straftolden, men samtidig fastholde fiskesanktionerne mod Færøerne.

Sideløbende med WTO-sagen har Færøerne startet en international voldgiftssag under FN's havretskonventionen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere