Jyske Banks navn i hemmelige skattely-papirer

Blandt flere millioner hemmelige dokumenter om selskaber i skattelylande dukker Jyske Banks navn op.

DR's gennemgang viser, at Jyske Banks navn optræder i mere end 100 dokumenter i databasen.(Polfoto)
DR's gennemgang viser, at Jyske Banks navn optræder i mere end 100 dokumenter i databasen.(Polfoto)

Blandt flere millioner hemmelige dokumenter om selskaber i skattelylande dukker Jyske Banks navn - ifølge DR - op adskillige gange.

Da oplysninger om flere end 100.000 selskaber i skattelylande blev lækket til en stor database, ramte historierne forsider verden over.

Blandt andre blev en af verdens største banker, Deutsche Bank, tidligere i år afsløret i at have hjulpet kunder med at sætte penge i skattely, ligesom det blev afsløret, at politikere i lande som Canada og Frankrig havde begået skatteunddragelse.

Og også Jyske Banks navn dukker op i databasen, den såkaldte Offshore Leaks Database, som DR Nyheder i samarbejde med DR Dokumentar - som første danske medier - har fået adgang til via det uafhængige konsortium af journalister, ICIJ.

DR's gennemgang viser, at Jyske Banks navn optræder i mere end 100 dokumenter i databasen.

I et af dem opremser en ansat hos rådgivningsselskabet PortCullis TrustNet, som lever af at oprette skattelyselskaber, en liste på ti banker, som de "har et forhold til".

Og en af de ti er Jyske Bank. Blandt de andre på listen er Bermuda Commercial Bank og Julius Baer.

Over for DR Nyheder afviser Jens Lauritzen, der er chef for Jyske Banks afdeling for udenlandske privatkunder, at man arbejder tæt sammen med Portcullis Trustnet:

- Vi har ikke noget formaliseret samarbejde med PortCullis. De har en liste over ti banker, i øvrigt meget velrenommerede banker, vil jeg sige. Hvorfor vi står på den liste, ved jeg ikke. Det er ikke noget, vi har bedt dem om, siger han.

Det er ikke i sig selv ulovligt at oprette og eje selskaber i skattely - eller agere bankforbindelse for disse.

Men selskaber og fonde i skattely er velegnede for folk, der ønsker at snyde i skat, da det er muligt at sløre over for omverdenen, hvem der i virkeligheden er ejeren. Derfor finder flere eksperter det påfaldende, at Jyske Bank optræder så hyppigt i databasen.

- Det viser, at de har haft et tæt samarbejde med i hvert fald en af de internationale organisationer, som rådgiver folk, der vil gemme penge på den ene eller anden måde, siger Christen Amby, rådgivende skatterevisor, der har læst dokumenterne igennem for DR Nyheder.

- Det er typisk folk, der vil skjule deres identitet over for skattemyndighederne, så de slipper for at betale skat, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere