Færingerne kan lægge sag an mod EU

Den danske regering vil ikke stille sig i vejen for et færøsk sagsanlæg mod EU

For første gang nogensinde kan Danmark være på vej til at lægge sag an ved verdenshandelsorganisationen WTO.

Færøerne har luftet ideen om at køre en sag mod EU ved WTO på grund af de sanktioner, der skal straffe øgruppen for overfiskeri, men færingerne er ikke medlem af handelsorganisationen. Nu kommer den danske regering dem til undsætning.

Det skriver Politiken lørdag.

- Regeringen har truffet en principiel beslutning om, at hvis Færøerne beslutter sig for at gå videre med en sag mod EU ved WTO, så vil Danmark ikke stille sig i vejen for det og vil derfor give fuldmagt, oplyser Udenrigsministeriet i en e-mail til Politiken.

Det er 'højst usædvanligt' mener lektor og ekspert i WTO-ret Lars Bracht Andersen fra Aarhus Universitet med henvisning til, at Danmark ikke tidligere har brugt sit medlemskab af WTO til at anlægge sag.

Det bliver ikke mindre usædvanligt af, at modparten er EU, hvor Danmark selv er medlem, understreger lektoren.

Lars Bracht Andersen mener alligevel, at det i sidste ende er et naturligt valg for regeringen, fordi Danmark ellers ikke ville respektere, at dele af rigsfællesskabet - nemlig Færøerne og Grønland - står uden for EU.

EU har indsat sanktioner mod Færøerne for ikke at overholde de europæiske fiskekvoter. Sanktionerne betyder, at EU nægter de færøske fiskere adgang til havnene i unionen og har indført et egentligt importforbud mod færøske sild.

Danmark er foreløbigt forpligtet til at opretholde EU-sanktionerne over for sine rigsfællesskab-kolleger.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere