Advokat slår igen mod Jyske Bank

Jyske Bank forsøgte at lukke munden på tre kritiske skatteeksperter forud for et tv-program om skattely på DR

Skatteekspert Michael Bjørn Hansen, der medvirkede i et tv-program på DR mandag aften, har klaget til Advokatnævnet over Jyske Banks advokat Michael Havemann.

Det skriver Politiken tirsdag.

Se også: Jyske Bank får tæv på Facebook

Forud for tv-programmet sendte Jyske Bank tre breve til Michael Bjørn Hansen og to andre skatteeksperter, der også medvirkede i programmet. Ifølge Michael Bjørn Hansen havde brevet et truende indhold.

- Jeg opfatter det som meget grov pression. Hensigten var, at vi skulle trække vores udtalelser tilbage og derved sabotere udsendelsen, siger advokat Michael Bjørn Hansen til Politiken.

Samme udlægning har Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i ulandsorganisationen Ibis, hvis skatteekspert Lars Koch kritiserede Jyske Banks moral i programmet.

- Jeg er ikke meget i tvivl om, at det er et forsøg på at stoppe udsendelsen, og intimidere os fra at mene noget om bankens adfærd, siger Vagn Berthelsen til Politiken.

Se også: Jyske Bank: DR bør også komme ud af busken

Det første af de tre breve var forfattet af Jyske Banks chefjurist Peter Stig Andersen, mens det seneste brev er skrevet af Jyske Banks advokat Michael Havemann.

I brevet lyder det 'at der ikke er mindste tvivl om, at alene det forhold at stille spørgsmålstegn ved, om en virksomhed har foretaget sig noget ulovligt eller kritisabelt, er fuldt tilstrækkeligt til at blive dømt for injurier efter straffeloven'.

Se også: Jyske Banks navn i hemmelige skattely-papirer

Michael Havemann afviser over for Politiken, at der er tale om trusler.

- Jeg oplyser om lovgivningen. Det føler man sig vel kun truet af, hvis man har dårlig samvittighed, siger han til avisen.

Advokat Peter Fogh, der er formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg, vil ikke tage stilling til den konkrete sag, men siger helt generelt:

- Hvis advokaten har det fornødne grundlag for at vurdere, at der er en vis sandsynlighed for, at programmet kan indeholde injurier, så er det i orden at skrive sådan, og så må modtagerne sluge den, siger han til Politiken.

Advokatnævnet har endnu ikke behandlet klagen.

Fakta: Se rækken af sager med Jyske Bank i centrum:

Jyske Bank kritiseres fra mange sider, efter DR Dokumentar mandag aften sendte udsendelsen 'I skattely', hvor Jyske Banks metoder i forbindelse med skatterådgivning stilles i et dårligt lys.

Jyske Bank afviser alle anklager og siger, at banken ikke rådgiver i spørgsmål om skat. Banken har svaret igen ved at politianmelde DR.

Men det er ikke første gang, at Jyske Bank er i mediernes og myndighedernes søgelys. En sag mod den tidligere direktør for bankens afdeling i Gibraltar stikker ud - men Jyske Bank har tidligere fået påtaler og dom for tvivlsom rådgivning.

Her følger de største sager, som Jyske Bank gennem tiderne har været blandet ind i:

* 1989 til 1991 er Jyske Bank i Gibraltar udsat for, at deres lokale direktør Jan-Henning Spjeldnæs bedrager banken ved at låne store beløb ud til selskaber, der investerede i det spanske ejendomsmarked.

* Juli 2005: Vestre Landsret finder tidligere Jyske Bank-direktør Jan-Henning Spjeldnæs skyldig i mandatsvig til cirka 600 millioner kroner. Han idømmes fire års betinget fængsel, fordi sagen var mere end 15 år undervejs.

* Juli 2009: Jyske Bank og Hedgeforeningen Jyske Invest får påtale af Finanstilsynet for at have overtrådt de finansielle regler om god skik ved ikke at informere godt nok om risikable investering.

- Jyske Bank stævner Finanstilsynet med påstand om, at påtalen er ugyldig og skal trækkes tilbage.

* Maj 2010: Jyske Banks afdeling i Gibraltar får en bøde på omkring 12,5 millioner kroner, fordi afdelingen ikke har overholdt de spanske regler om at udlevere oplysninger til de spanske myndigheder om kontohaveres indestående. De spanske myndigheder kalder sagen for 'meget grov'.

- Jyske Bank betaler bøden men anker afgørelsen.

* Oktober 2011: Jyske Bank taber i landsretten den første af en lang række sager om dårlig rådgivning af investorer i en hedgeforening. Efterfølgende indgår banken forlig med en lang række under i sagen, der har kostet banken mindst 640 millioner kroner.

- Banken har tidligere tabt mange sager i Pengeinstitutankenævnet omkring dårlig rådgivning uden at ville efterleve afgørelserne og samtidig fået en kraftig næse af Finanstilsynet.

* April 2013: EU-Domstolen sender sagen om Jyske Bank Gibraltars mulige hvidvaskning af penge tilbage til det spanske retssystem.

- Jyske Bank stævner Finanstilsynet for at få omgjort påtalen for vildledende markedsføring af sit omstridte investeringsprodukt Jyske Invest Hedge Markedsneutral tilbage i 2009. Sagen kører i landsretten.

* November 2013: DR Dokumentaren 'I Skattely' sår tvivl om Jyske Banks metoder i forbindelse med skatterådgivning. Jyske Bank svarer igen ved at politianmelde tv-stationen for at have filmet med skjult kamera ved to møder i Schweiz, hvor det ikke er lovligt.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere