Bagmandspoliti: Jyske Banks rådgivning er skruppelløs

Bagmandspolitichef ser flere problemer i Jyske Banks skatterådgivning. Men en anmeldelse er op til Skat

Jyske Banks rådgivning af en fiktiv forretningsmand er 'utrolig kritisabel og skruppelløs'. Det siger Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Jens Madsen, til DR Nyheder.

- Der er flere ting at tage fat i. Der er dels det forhold, at der bliver rådgivet til at manipulere med aftaledatoen for det produkt, der skal sælges, sådan fremstår det i hvert fald, siger Jens Madsen til DR Nyheder.

Se også: Advokat slår igen mod Jyske Bank

DR Dokumentar sendte udsendelsen 'I skattely' mandag aften. Her følger man en fiktiv forretningsmand - en DR-journalist - der søger skatterådgivningen i Jyske Banks afdeling i Schweiz.

Se også: Jyske Bank: Intet fordækt med os på hemmelig liste

Forretningsmanden vil sælge en app - men han vil helst slippe billigst muligt i skat.

Jens Madsen slår ned på, at forretningsmanden rådgives til at værdisætte appen lavere, end hvad han kan sælge den for for at slippe billigere i skat i forbindelse med at flytte til udlandet.

Ifølge DR peger bagmandspolitiets chef også på, at bankens rådgiver ifølge optagelserne på egen foranledning forklarer forretningsmanden om et navnløst betalingskort, så man som udlandsdansker kan være i Danmark i mere end de lovlige 180 dage.

Se også: Jyske Bank får tæv på Facebook

Jens Madsen siger, at det er Skat, der har kontrollen med området.

Men overfor DR siger han, at hvis 'der efter deres overbevisning er grund til at involvere politi og anklagemyndigheder, vil vi selvfølgelig være klar til at bidrage.'

Se også: Jyske Bank: DR bør også komme ud af busken

Hos Skat har man ingen kommentarer til sagen, oplyser presseafdelingen til Ritzau.

Jyske Bank afviser at have lavet noget ulovligt. Banken oplyser til DR Nyheder, at den ingen kommentarer har til kritikken fra Bagmandspolitiet.

Fakta: Se rækken af sager med Jyske Bank i centrum:

Jyske Bank kritiseres fra mange sider, efter DR Dokumentar mandag aften sendte udsendelsen 'I skattely', hvor Jyske Banks metoder i forbindelse med skatterådgivning stilles i et dårligt lys.

Jyske Bank afviser alle anklager og siger, at banken ikke rådgiver i spørgsmål om skat. Banken har svaret igen ved at politianmelde DR.

Men det er ikke første gang, at Jyske Bank er i mediernes og myndighedernes søgelys. En sag mod den tidligere direktør for bankens afdeling i Gibraltar stikker ud - men Jyske Bank har tidligere fået påtaler og dom for tvivlsom rådgivning.

Her følger de største sager, som Jyske Bank gennem tiderne har været blandet ind i:

* 1989 til 1991 er Jyske Bank i Gibraltar udsat for, at deres lokale direktør Jan-Henning Spjeldnæs bedrager banken ved at låne store beløb ud til selskaber, der investerede i det spanske ejendomsmarked.

* Juli 2005: Vestre Landsret finder tidligere Jyske Bank-direktør Jan-Henning Spjeldnæs skyldig i mandatsvig til cirka 600 millioner kroner. Han idømmes fire års betinget fængsel, fordi sagen var mere end 15 år undervejs.

* Juli 2009: Jyske Bank og Hedgeforeningen Jyske Invest får påtale af Finanstilsynet for at have overtrådt de finansielle regler om god skik ved ikke at informere godt nok om risikable investering.

- Jyske Bank stævner Finanstilsynet med påstand om, at påtalen er ugyldig og skal trækkes tilbage.

* Maj 2010: Jyske Banks afdeling i Gibraltar får en bøde på omkring 12,5 millioner kroner, fordi afdelingen ikke har overholdt de spanske regler om at udlevere oplysninger til de spanske myndigheder om kontohaveres indestående. De spanske myndigheder kalder sagen for 'meget grov'.

- Jyske Bank betaler bøden men anker afgørelsen.

* Oktober 2011: Jyske Bank taber i landsretten den første af en lang række sager om dårlig rådgivning af investorer i en hedgeforening. Efterfølgende indgår banken forlig med en lang række under i sagen, der har kostet banken mindst 640 millioner kroner.

- Banken har tidligere tabt mange sager i Pengeinstitutankenævnet omkring dårlig rådgivning uden at ville efterleve afgørelserne og samtidig fået en kraftig næse af Finanstilsynet.

* April 2013: EU-Domstolen sender sagen om Jyske Bank Gibraltars mulige hvidvaskning af penge tilbage til det spanske retssystem.

- Jyske Bank stævner Finanstilsynet for at få omgjort påtalen for vildledende markedsføring af sit omstridte investeringsprodukt Jyske Invest Hedge Markedsneutral tilbage i 2009. Sagen kører i landsretten.

* November 2013: DR Dokumentaren 'I Skattely' sår tvivl om Jyske Banks metoder i forbindelse med skatterådgivning. Jyske Bank svarer igen ved at politianmelde tv-stationen for at have filmet med skjult kamera ved to møder i Schweiz, hvor det ikke er lovligt.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere