Jyske Bank: DR bør også komme ud af busken

Jyske Bank-direktør: Vi har lagt al dokumentation ud på vore hjemmeside. DR bør gøre det samme

- Vi opfordrer DR til at offentliggøre hele deres materiale. Der blev vist 10 minutter ud af 11 timers optagelser, siger Jyske Banks direktør.
- Vi opfordrer DR til at offentliggøre hele deres materiale. Der blev vist 10 minutter ud af 11 timers optagelser, siger Jyske Banks direktør.

Jyske Banks direktør for udenlandske anliggender, Jens Lauritzen, forstår godt, hvis seerne ryster på hovedet efter at have set bankens rådgivning i Jyske Bank i Schweiz i DR's dokumentar "I Skattely".

- Hvis man ser den udsendelse uden baggrundsviden, fremstod vores rådgiver ikke særlig heldigt. Så kan jeg godt forstå, hvis man ryster på hovedet og siger: Hvad er det dog, der foregår, siger Jens Lauritzen.

Rådgiverens råd er stik imod Jyske Banks politik og retningslinjer.

- Der er en anden præmis end den, DR lægger frem. DR's "forretningsmand" vil flytte ud, lave et offshoreselskab for at undgå at betale skat.

- Efter de to første møder sender vi ham et skriftligt oplæg, hvor vi gør opmærksom på, at vi ikke rådgiver omkring skat, og at det skal gøres korrekt.

- Vi har lagt dokumentationen ud på vores hjemmeside, både det skriftlige brev til DR's "forretningsmand" og materialet fra de to første møder med ham samt den EU-erklæring, han skrev under på, siger Jens Lauritzen.

Da Jyske Bank, ifølge direktøren, har lagt al dokumentation frem på sin hjemmeside, bør DR gøre det samme.

- Vi opfordrer DR til at offentliggøre hele deres materiale. Der blev vist 10 minutter ud af 11 timers optagelser.

- Vi rådgiver indenfor de gældende regler. Skattesvig og skatteunddragelse medvirker vi ikke til, siger Jens Lauritzen.

Af DR Dokumentaren fremgik det også, at Jyske Bank i Gibraltar har haft en sag ved EU-Domstolen, som er sendt retur til den spanske højesteret. Sagen drejer sig om mulig hvidvaskning af penge.

- Den sag afgøres i december. Det var Spanien selv, der ville have den prøvet ved EU-Domstolen på grund af usikkerhed.

- Vi har ikke forsøgt at unddrage information, men den skal efter Gibraltars love gå gennem Gibraltars tilsyn - ikke gennem banken. Det var det, der var stridens kerne, siger Jens Lauritzen.

Fakta: Se rækken af sager med Jyske Bank i centrum:

Jyske Bank kritiseres fra mange sider, efter DR Dokumentar mandag aften sendte udsendelsen 'I skattely', hvor Jyske Banks metoder i forbindelse med skatterådgivning stilles i et dårligt lys.

Jyske Bank afviser alle anklager og siger, at banken ikke rådgiver i spørgsmål om skat. Banken har svaret igen ved at politianmelde DR.

Men det er ikke første gang, at Jyske Bank er i mediernes og myndighedernes søgelys. En sag mod den tidligere direktør for bankens afdeling i Gibraltar stikker ud - men Jyske Bank har tidligere fået påtaler og dom for tvivlsom rådgivning.

Her følger de største sager, som Jyske Bank gennem tiderne har været blandet ind i:

* 1989 til 1991 er Jyske Bank i Gibraltar udsat for, at deres lokale direktør Jan-Henning Spjeldnæs bedrager banken ved at låne store beløb ud til selskaber, der investerede i det spanske ejendomsmarked.

* Juli 2005: Vestre Landsret finder tidligere Jyske Bank-direktør Jan-Henning Spjeldnæs skyldig i mandatsvig til cirka 600 millioner kroner. Han idømmes fire års betinget fængsel, fordi sagen var mere end 15 år undervejs.

* Juli 2009: Jyske Bank og Hedgeforeningen Jyske Invest får påtale af Finanstilsynet for at have overtrådt de finansielle regler om god skik ved ikke at informere godt nok om risikable investering.

- Jyske Bank stævner Finanstilsynet med påstand om, at påtalen er ugyldig og skal trækkes tilbage.

* Maj 2010: Jyske Banks afdeling i Gibraltar får en bøde på omkring 12,5 millioner kroner, fordi afdelingen ikke har overholdt de spanske regler om at udlevere oplysninger til de spanske myndigheder om kontohaveres indestående. De spanske myndigheder kalder sagen for 'meget grov'.

- Jyske Bank betaler bøden men anker afgørelsen.

* Oktober 2011: Jyske Bank taber i landsretten den første af en lang række sager om dårlig rådgivning af investorer i en hedgeforening. Efterfølgende indgår banken forlig med en lang række under i sagen, der har kostet banken mindst 640 millioner kroner.

- Banken har tidligere tabt mange sager i Pengeinstitutankenævnet omkring dårlig rådgivning uden at ville efterleve afgørelserne og samtidig fået en kraftig næse af Finanstilsynet.

* April 2013: EU-Domstolen sender sagen om Jyske Bank Gibraltars mulige hvidvaskning af penge tilbage til det spanske retssystem.

- Jyske Bank stævner Finanstilsynet for at få omgjort påtalen for vildledende markedsføring af sit omstridte investeringsprodukt Jyske Invest Hedge Markedsneutral tilbage i 2009. Sagen kører i landsretten.

* November 2013: DR Dokumentaren 'I Skattely' sår tvivl om Jyske Banks metoder i forbindelse med skatterådgivning. Jyske Bank svarer igen ved at politianmelde tv-stationen for at have filmet med skjult kamera ved to møder i Schweiz, hvor det ikke er lovligt.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere