Statsministeriet hackes i kæmpe cyberkrigsøvelse

Cyberkrig: Danmark rammes onsdag morgen af koordinerede hackerangreb i den største cyberøvelse nogensinde

Beredskabsøvelsen kaldes for KRISØV og er blevet gennemførst hvert andet år siden 2003. I denne omgang er Statsministeriet på listen over potentielle mål for simulerede cyberkrigere. (Arkivfoto: Lars Krabbe)
Beredskabsøvelsen kaldes for KRISØV og er blevet gennemførst hvert andet år siden 2003. I denne omgang er Statsministeriet på listen over potentielle mål for simulerede cyberkrigere. (Arkivfoto: Lars Krabbe)

Dit internet holder pludselig op med at virke. Du forsøger at få fat i en hotline, men din mobiltelefon virker heller ikke. Efterfølgende ryger strømmen og panikken breder sig, da al offentlig transport holder op med at virke.

Dette er et fiktivt scenarie, men kan blive til virkelighed både hjemme hos almindelige danskere, men også i statsministeriet, hvis Danmark for alvor rammes af et organiseret cyberangreb.

Thomas Lund-Sørensen er chef for Center for Cybersikkerhed. Centret overvåger forsvarets netværk og visse af de virksomheder, der arbejder indenfor den såkaldte kritiske digitale infrastruktur. Centret rådgiver desuden danske virksomheder og offentlige institutioner i forhold til it-sikkerhed. (Foto: Lars Just) Vagthund Din computer er hackernes våben

Cyberangreb er ifølge en rapport fra Center for Cybersikkerhed den største nuværende trussel mod det danske samfund, og derfor skal de danske forsvarsmekanismer gennemprøves grundigt.

Beredskabsstyrelsen gennemfører derfor det største øvelses-angreb, KRISØV 2013, mod toppen af Danmark nogensinde onsdag. Her kan alt fra Statsministeriet og Regeringens Sikkerhedsudvalg - med Helle Thorning-Schmidt i spidsen - til Metroen og Rigspolitiet blive udsat for en række prøvelser.

- Der kommer til at ske det, at alle dem som sidder i øvelsesledelsen, kaldet 'Det Røde Hold', går i gang med at give indspil og udfordringer fra klokken 09.00 i morgen tidlig, forklarer Mads Ecklon, der er chef for Center for Beredskabsplanlægning og Krisestyring i Beredskabsstyrelsen til Ekstra Bladet.

30 personer medvirker fra myndighederne, og 15 personer medvirker som almindelige borgere. Yderligere 15 personer fungerer som et hold af pressemedarbejdere, der skal kime 'ministerierne' ned, når tingene begynder at gå galt.

Se også: Hackere stjal kvart milliard i hæveautomater

Uforudsigelige konsekvenser
Det hele er dog skuespil, så den raserende cyberkrig er ikke noget, som almindelig danskere kommer til at mærke. Men idéen er, at der skal være tale om mærkbare afledninger og uforudsigelige konsekvenser, som er rettet mod kritiske samfundsfunktioner, så deltagerne i øvelsen stresses.

- Nu kan jeg ikke afsløre alle detaljerne, men hvis vi for eksempel går ind og angriber en energiforsyning, så går vi ikke ind i piller ved de virkelige systemer. Vi bruger en øvelseshjemmeside, som er stillet op til formålet, så det kommer til at ligne noget fra virkeligheden, forklarer Mads Ecklon.

- Helt konkret kan nogen også opleve, at deres mobiltelefon holder op med at virke. Vi sender dem en SMS om, at denne telefon nu er ude af brug, og idéen er så, at de ikke må bruge den, før vi siger til, siger Mads Ecklon.

- Verden er, som vi siger den er. Hvis vi siger, der er strømsvigt - så er der strømsvigt. Det er næsten en form for rollespil, siger Mads Ecklon.

Deltagere i øvelsen får en besked, når mobilen holder op med at virke. (Foto: Beredskabsstyrelsen)
Deltagere i øvelsen får en besked, når mobilen holder op med at virke. (Foto: Beredskabsstyrelsen)

KRISØV 2013, med Mads Ecklon i spidsen, bestemmer hvem , der skal angribes, hvordan systemerne bliver påvirket samt hvornår de kommer tilbage til almindelig drift.

- Vi tilstræber, at det kommer til at ligne. Hvis hackerne stjæler informationer, får ofrene det at vide på samme måde, som de ville få det i virkeligheden.

- Hvad får vi ud af at hacke os selv i så stor stil?

- Vi får det ud af det, at vi er mere klar, så vi er bedre, hvis vi bliver angrebet og så vi ved mere om, hvordan vores systemer fungerer under angreb.

Selv om en stor del af beredskabet aktiveres som en del af det simulerede angreb, skal man dog ikke tro, at Danmark er ekstra følsom i perioden, understreger Mads Ecklon.

- Øvelsen kan afbrydes i utide og kan lukkes ned med få minutters varsel, hvis vi bliver angrebet. Faktisk vil det være relativt fjollet at angribe os under øvelsen, når nu vi alle er klar, siger han.

Se også: Hacker bag verdens største cyberangreb er anholdt

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere