Annonce:
Annonce:

Lyssky klub har påvirket regeringer i 40 år

En lukket klub: Nogle af verdens mest indlydelsesrige personer har påvirket regeringer i 40 år gennem et lukket elitært netværk, afslører nyt phd. studie

Ritt Bjerregaard, Bill Clinton og Margrethe Vestager er med i den magtfulde klub, der holder sig fra offentlighedens søgelys. (Polfoto/AP/Polfoto)
Ritt Bjerregaard, Bill Clinton og Margrethe Vestager er med i den magtfulde klub, der holder sig fra offentlighedens søgelys. (Polfoto/AP/Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Et lyssky elitært netværk, der kalder sig for Den Trilaterale Komission, har gennem 40 år påvirket regeringsførelsen i Europa, Nordamerika og Japan.

Det viser et nyt phd. studie af Dino Knudsen fra Københavns Universitet, der som den første forsker nogensinde er blevet lukket ind i kommissionens arkiver.

Forskningen viser, at det er lykkedes kommissionen at sætte en dagsorden, som regeringer senere fører ud i livet, forklarede Dino Knudsen til P1 tirsdag morgen.

På trods af den magtfulde gruppes indflydelse er der mange, som aldrig har hørt om kommissionen, hvis mission er et øget samarbejde mellem Europa, Japan og Nordamerika - deraf navnet trilateral.

Annonce:

- Møderne i kommissionen er lukket for offentligheden, og der skiller den sig ud. Det er også en af grundende til, at folk interesserer sig for den. Kommissionen er lukket fordi, at de mener, at det giver dem en friere debat, hvor pressen ikke ser dem over nakken, siger Dino Knudsen.

Men der er ikke tale om en skjult verdensregering, selv om gruppen meget sjældent er i offentlighedens lys.

- Nej, det er det ikke. Det er konspirationsteoretikerne, der siger det. Men det er klart, at når nogle af verden mest magtfulde mødes i lukkede rum, så opstår den slags ideer, siger Dino Knudsen til Ekstra Bladet.

Sælger idéer til regeringer
Der er kommissionens udgangspunkt, at regeringer ofte fortaber sig i dagsaktuelle emner, og møderne i Den Trilaterale Kommission har derfor til mål at få regeringer til at tænke mere langsigtet.

- Ideen med gruppen er at sælge idéer til regeringer og skabe et forum, hvor man kan have et uformelt diplomati mellem de tre regioner Nordamerika, Europa og Japan. Kredsen af magtfulde personer giver kommissionen uforholdsmæssig stor mulighed for at præge verden, siger Dino Knudsen.

Annonce:

- Ideen med gruppen er at sælge idéer til regeringer og skabe et forum, hvor man kan have et diplomati mellem erhvervslivet, den politiske- og akademiske verden. Det giver kommissionen uforholdsmæssig stor mulighed for at præge verden, siger Dino Knudsen.

Noget af det mest bemærkelsesværdige ved kommissionen er dens evne til at sætte personer i regeringer.

- Jeg beskæftigede mig med kommissionen fra 1972 til 1982, og i denne periode var det en kraftig udveksling af personer fra kommissionen til regeringssæder. Jimmy Carter, som selv sad i kommissionen, trak mere end tyve medlemmer med ind i den amerikanske regering, da han blev præsident, forklarer han.

- Og Mario Monti var med i kommissionen, inden han blev præsident i Italien i 2011.

Dino Knudsen har haft unik adgang til arkiverne, men materialet fra 1990’erne og opefter er endnu ikke tilgængeligt for offentligheden.

Thorning takkede nej
Den Trilaterale Kommission, som kaldes for Bilderbergs søsterorganisation, blev stiftet i 1974 på initiativ af den amerikanske finansmand David Rockefeller.

Annonce:

Kort efter valgte man at tilbyde medlemeskabs til alle EF-landende – herunder Danmark. I hvert land blev der så udpeget en ankermand, som i Danmark i øjeblikket er Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard.

Men også i Danmark er der store krav, hvis man skal have en invitation til Den Trilaterale Kommission.

- Man skal tilhøre eliten, eller være en fremtrædende meningsdanner. Og så kræver det, at man bliver anbefalet af ankermanden, hvis man skal med i kommissionen, forklarer Dino Knudsen.

- Hvordan har organisationen påvirket Danmark?

- Det har jeg ikke fokuseret på, fordi jeg har forsøgt at skrive den store historie om kommissionens internationale virke. Men jeg vil skyde på, at de indirekte kan have påvirket Danmark i forhold til opbygningen af EU, fordi EU og kommissionen har et tæt forhold.

- Thorning har også været inviteret til at møde før hun blev statsminister, men så vidt jeg ved, sagde hun nej tak. Men det er interessant, at de har haft plukket hende ud, siger Dino Knudsen.

Annonce:

Nogle af de danske medlemmer tæller Lykke Friis, Bo Lidegaard, Lars Rohde, Margrethe Vestager, Lene Espersen, Ritt Bjerregaard og Niels Thygesen. Blandt de internationale medlemmer finder man Jimmy Carter, Bill Clinton, Dick Cheney, Henry Kissinger og George H.W. Bush.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: