Pussy Riot-kvinde sendes til Sibirien

Det kan være længe, før Nadesjda Tolokonnikova når frem til fangelejr 3.000 km øst for Moskva

De tre medlemmer af Pussy Riot i et glasbur under retssagen i Moskva i august sidste år. Alle blev dømt for hooliganisme. Fra venstre Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitsj og Maria Aljokhina. (Foto: AP/Misha Japaridze)
De tre medlemmer af Pussy Riot i et glasbur under retssagen i Moskva i august sidste år. Alle blev dømt for hooliganisme. Fra venstre Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitsj og Maria Aljokhina. (Foto: AP/Misha Japaridze)

Efter ugers bekymring over Nadesjda Tolokonnikova, medlem af protestgruppen Pussy Riot, meddeler hendes mand nu, at den unge kvinde og mor er på vej mod en arbejdslejr i Sibirien.

Medlem af Pussy Riot er forsvundet

Ægtemanden Pjotr Versilov siger ifølge Guardian, at han har 100 procent troværdige oplysninger om deportationen.

Endestationen skal være en straffeanstalt i Krasnojarsk-regionen over 3.000 km øst for Moskva.

Lejrens navn er endnu ikke kendt, men noget tyder på, at der være tale om 'Fængsel nr. 50' i Nishnij Ingash, som ligger ved den transsibiriske jernbane omkring 300 km fra hovedbyen Krasnojarsk.

I Sovjet-tiden var det vidtstrakte Sibirien nærmest synonymt med Gulag-lejrene, hvor regimets politiske modstandere blev anbragt.

Dømt for hooliganisme
Sammen med et andet medlem af Pussy Riot, Maria Aljokhina, afsoner 23-årige Nadesjda Tolokonnikova en dom på to års fængsel for 'hooliganisme' motiveret af religiøst had. De to kvinder er anbragt hvert sit sted.

Reelt dækker dommen over, at gruppen vakte Putins vrede, fordi kvinderne gennemførte en regeringskritisk happening i Moskvas centrale katedral i februar sidste år.

Et tredje medlem af gruppen, Jekaterina Samutsevitsj, deltog også i aktionen, men blev løsladt efter en appel fra sin forsvarer, som henviste til, at hun inde i kirken end ikke nåede at tage sin guitar op af kassen, før hun blev anholdt.

Pussy-pige løslades - to går i fængsel

Tolokonnikova har hidtil afsonet i en lejr i området Mordovia 400 km sydøst for Moskva.

Slavearbejde i 17 timer dagligt
Herfra beskrev hun i et åbent brev de slavelignende forhold for kvinderne i lejren - med arbejdsdage på op til 17 timer og sadistiske afstraffelser.

Ifølge Pjotr Versilov var det som hævn for denne protest og en forudgående sultestrejke, at hustruen 21. oktober blev flyttet til et ukendt sted. Hverken manden eller forsvarerne fik noget at vide.Ægtemanden sætter nu selv kursen mod Sibirien i håb om at kunne besøge sin kone i lejren.

Men det kan have lange udsigter. AFP skriver, at overførsler af fanger mellem fængsler i Rusland foregår i tog. Transporten varer både dage og uger. Undervejs i processen får pårørende intet at vide om, hvad der foregår.

Versilov og Tolokonnikova har en datter på fem år sammen.