Dansk rente uændret 0,20 procent

Nationalbanken holder den danske rente uændret, selv om den Europæiske Central Bank sænkede eurorenten

Nationalbanken fastholder den toneangivende udlånsrente på 0,20 procent, oplyser Nationalbanken.

Beslutningen kommer efter, at den Europæiske Central Bank (ECB) tidligere torsdag overraskende sænkede eurorenten til 0,25 procent. Det overraskede også danske økonomer, at Nationalbanken ikke fulgte med.

Adskillige økonomer havde ventet, at Nationalbanken ville sænke den danske rente med 0,10 procentpoint - men det skete ikke.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen forklarer Nationalbankens beslutning med, at der er et stort dansk overskud på indlån.

- Det skyldes situationen med et stort indenlandsk indlånsoverskud, som betyder, at det er forskellen mellem indlånsrenterne i nationalbankerne, som er afgørende for kronekursen.

- Og da ECB ikke ændrede på sin indskudsrente, så Nationalbanken sig altså heller ikke nødsaget til at ændre på sine rentesatser overhovedet, siger Helge J. Pedersen i en skriftlig kommentar.

Havde Nationalbanken sænket den toneangivende udlånsrente, ville det alligevel ikke have fået stor betydning for dansk økonomi.

- Isoleret set ville det ikke få nogen afgørende betydning for den økonomiske aktivitet herhjemme.

- Til gengæld vil situationen med lavere rente i længere tid, som ECB nu har indført, kunne bidrage til at stabilisere boligmarkedet yderligere og øge tilliden blandt både husholdninger og virksomheder.

- Samtidig vil den svagere euro og dermed også danske krone være med til at få eksporten op i tempo. Den lempelige europæiske pengepolitik er derfor set under ét godt nyt for den fortsat vakkelvorne danske økonomi, siger Helge J. Pedersen.

Den danske krone er bundet til euroen i fastkurssamarbejde, og normalt følger Nationalbanken rentebeslutningerne i ECB.

Nationalbanken har dog tidligere meldt ud, at den danske udlånsrente vil forblive positiv. Renten, der er på 0,20 procent, er dog historisk bundrekord.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere