Noma taget i sjusk med farlige kemikalier og byggesikkerhed

Arbejdstilsynet har to gange i 2013 måttet rykke ud med seriøse advarsler om svigt på restaurant Noma. Direktøren ærger sig

Peter Kreiner, Noma direktør. (Foto: Mads Winther)
Peter Kreiner, Noma direktør. (Foto: Mads Winther)

To gange alane i år har restaurant Noma modtaget rap over fingrene fra Arbejdstilsynet, viser en aktindsigt som Ekstra Bladet har fået.

Første gang den var gal var i maj. Her fik restauranten strenge ordre om, at medarbejderne ikke fik god nok besked om, hvordan de skal omgås skrappe rengøringsmidler som maskinopvask med klor, ovn- og grillrens samt klor- og skumrens.

Produkter der alle betegnes som farlige og kan virke både ætsende og irriterende, hvis de kommer i berøringen med huden eller anvendes forkert.

- Der skal - når der er medarbejdere, der arbejder med produkter, der anses for at være farlige - udarbejdes arbejdspladshenvisninger for hvert enkelt af disse produkter, skriver Arbejdstilsynet til Noma efter kontrolbesøget 15. maj.

Alvorligt problem
Det andet påbud faldt i sommerferien og omhandlede rod i sikkerheden under en omfattende renovering af restauranten.

På byggepladsen mødte der kontrollanterne fra Arbejdstilsynet et overraskende syn. Hele 15 håndværkere, herunder flere belgiere, fra otte forskellige virksomheder var i gang med arbejdet.

Men til trods for det omfattende arbejde kunne inspektørerne ikke få udleveret hverken den påkrævede Plan for Sikkerhed og Samarbejde (PSS) eller få udpeget en sikkerhedskoordinator.

Som bygherre er Noma ansvarlig for, at begge dele er i orden.

Se også: Noma direktør: Vi har lavet en kæmpe kæmpe fejl

Se også: Noma truer kokke til tavshed Noma truer kokke til tavshed

Det var de ikke, og derfor nedlagde Arbejdstilsynet et såkaldt straks påbud, som betegner et alvorlig arbejdsmiljø problem. Og betyder, at arbejdet sættes i bero indtil sagerne er bragt i orden.

Noma: Uopmærksomme
Noma erkender over for Ekstra Bladet, at restauranten ikke har været på mærkerne i det forløbne år.

- Vi ærgerlige over at vi ikke har været opmærksomme nok, skriver direktør Peter Kreiner i en mail.

Han påpeger, at begge påbud hurtigt er blevet fulgt op med handling.

Om den manglende information om de farlige kemikalier siger han:

- Personalet har i øvrigt hele tiden været mundtligt instrueret i brugen af produkterne, men nogle enkelte af de skriftlige vejledninger mangler altså, skriver direktøren.

Om de manglende sikkerhedsprocedurer lyder det:

- Vi har her ikke modtaget den rette rådgivning og da vi bliver gjort opmærksom på forholdet, engagerer vi det rådgivende ingeniørfirma EKJ, og får straks bragt forholdene i orden.

Om de belgiske håndværkere fortæller Peter Kreiner, at Nomas køkken er designet bygget af belgiere. Derfor synes han, det var naturligt, at de også stod for dele af renoveringen.

De nye oplysninger kommer frem blot ugen efter Noma i sidste uge måtte beklage, at man i kontrakter med frivilligt ansatte truer med at sætte dem på en international sort liste, hvis de ikke opfører sig efter reglerne på den verdenskendte restaurant.

1 af 2 Her ses det meget omtalte brev, hvor frivillige kokke blev truet til tavshed.
2 af 2 Peter Kreiner, Noma direktør. (Foto: Mads Winther)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere