Danskerne kan se frem til lav rente i årevis

Men Danmark vil begynde at hæve udlånsrenten før den Europæiske Central Bank, spår analytiker

Danskerne kan se frem til historisk lav rente i flere år. Men den danske Nationalbank vil alligevel begynde at hæve renten hurtigere end den Europæiske Central Bank (ECB).

Det siger analytiker i Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen.

- Mens ECB vil holde den toneangivende rente lav frem til helt ud i 2015, vil Nationalbanken indenfor det kommende år begynde at hæve den danske udlånsrente igen.

- Det skyldes, at overskuddet af likviditet vil falde og gøre det mere attraktivt for investorer at være i euro frem for kroner fordi pengemarkedsrenten presses op, siger Jens Nærvig Pedersen.

Når det sker, vil Nationalbanken blive tvunget til at gøre kronen mere attraktiv igen.

- Dermed vil Nationalbanken hæve rente for at gøre det attraktivt at investere i kroner, siger Jens Nærvig Pedersen.

Tiden med kronen og Danmark som sikker havn for investorerne i de turbulente tider med gældskrise i Europa lakker mod enden, og er ved at bevæge sig mod en normalisering.

- Det er et signal om at vi er på vej til en mere normal situation. Under normale omstændigheder er den danske rente lidt højere end eurorenten, og det vil vi komme til at se igen hen ad vejen, siger Jens Nærvig Pedersen.

Den Europæiske Central Bank overraskede økonomerne ved at sænke eurorenten til 0,25 procent torsdag - hvilket er historisk bundrekord. Det skete af frygt for deflation, direkte prisfald.

ECB styrer renten efter et inflationsmål på to procent, og i øjeblikket er inflationen på 0,7 procent. På spørgsmålet om, Europa vil indgå deflation svarer Jens Nærvig Pedersen.

- Når ECB skrider ind nu vil vi ikke få en decideret deflation. ECB har forsikret forbrugere og virksomheder om, at renten vil være lav i lang tid. Det vil stimulere efterspørgslen og få priserne til at stige, siger Jens Nærvig Pedersen.

Europa er ude af recessionen, og der er spæde tegn på, at det går bedre.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere