Dagbøger fra fængslet topterrorist lækket i USA

Al-Qaeda-figurens erindringer blev brugt af præsident George W. Bush til at forsvare "krigen mod terror"

Personlige dagbøger fra en af de mest højt profilerede fanger på Guantanamo-basen er blevet lækket til pressen.

Al Jazeera har fået fingre i de hemmelige erindringer fra Abu Zubaydah, som menes at være et ledende medlem af terrororganisationen al-Qaeda.

Dagbøgerne fylder seks bind og spænder over mere end et årti - fra hans studieår til kort før marts 2002, hvor han blev fanget.

Dokumenterne indeholder blandt andet optegnelser over møder med topfolk i al-Qaeda - for eksempel den tidligere leder af terrorbevægelsen Osama bin Laden samt det nuværende overhoved Ayman al-Zawahiri.

Første gang
Abu Zubaydahs erindringer var et centralt element for USA's tidligere præsident George W. Bush i retfærdiggørelse af "krigen mod terror", der blev indledt efter terrorangrebet mod USA i 2001.

Amerikanske embedsmænd bruger også ofte dagbøgerne til at forsvare, hvorfor fangerne på Guantanamo-basen på Cuba kan blive holdt indespærret uden rettergang, men dagbøgerne har aldrig været offentliggjort før.

Nummer tre
Abu Zubaydah blev på et tidspunkt betragtet som al-Qaedas nummer tre. Han er blevet udsat for vandtortur og andre såkaldte "udvidede forhørsteknikker". Nu mener USA dog, at Abu Zubaydah blot er et ledende medlem af terrorbevægelsen.

Al Jazeera har angiveligt fået de hemmelige dagbøger fra en tidligere amerikansk efterretningsmand, der arbejdede sammen med CIA og FBI.

Dagbøgerne afslører blandt andet, hvordan Abu Zubaydah var usikker på, om han skulle være en del af al-Qaeda, men bøgerne beskriver også hans passion for at slutte sig til topfiguren Osama bin Laden i de tidlige al-Qaeda-dage.

Al Jazeera har foreløbig offentliggjort det første bind af dagbøgerne, men har planer om at frigive resten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere