Dansk-svensk mønt-kaos

Ny svensk femkrone ligner til forveksling den danske tikrone. Nationalbankerne skal tale sammen for at finde en løsning

Foto: Sveriges Riksbank
Foto: Sveriges Riksbank

Svenskerne har ladet sig inspirere.

I en sådan grad at det kan blive et problem.

De har i august sidste år vedtaget en ny femkrone, som er udviklet af Ernst Nordin, der kalder sit forslag for 'Sol, vind og vand'.

Det giver ikke rigtig nogen problemer.

Men mønten, der skal tages i brug i 2016, er cirka 23 millimeter i diameter og skal produceres i nordic gold.

Problemet er, at vi her i landet siden 2011 har haft en mønt i aluminiumsbronce, som giver et 'guld-look', og som er cirka 23 millimeter i diameter.

På vores fine penge med et billede af Dronning Margrethe står der, at det er en tikrone. Altså har en værdi på ti danske kroner, som i dagens kurs svarer til 11,83 svenske kroner.

Og så skal de ikke komme stikkende med en mønt som ligner vores og så skrive fem kroner på den. Slet ikke når fem svenske kroner i dagens kurs svarer til sølle 4,23 solide danske kroner.

Svenskerne erkender da også, at der er et problem.

- Det er et teknisk spørgsmål, som vi kommer til at løse med den danske nationalbank, siger Christina Wejshammar fra Riksbankens enhed for kontantforsyning til nyhedsbureauet Siren.

Søde Christina foreslår slet ikke, at svenskerne bare finder på noget andet, når vi nu var først med mønten i den farve og med den diameter.

- Der findes mange mønter i cirkulation og det er svært at ramme et vindue, hvor mønten ikke ligner en anden, siger hun.

Det er indlysende, at næsten identiske mønter - ikke mindst i to nabolande - kan give store problemer. Det kan blive en ganske indbringende 'sport' for svenskere at forsyne sig med bunker af nye femkroner og tage til København eller Helsingør for at få varer for ti kroner, hver gang de reelt betaler godt fire danske kroner.

Man kan forestille sig, at ikke mindst sådan noget som cigaret-automater vil blive tømt.

Hvis det altså i oktober 2016 fortsat er tilladt overhovedet at sælge den vare.

1 af 2 Sådan ser den mønt vi kender ud (Foto: Kim Agersteen)
2 af 2 Foto: Sveriges Riksbank
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere