Lisbeth Zornig presset til at stoppe omstridt bog: Det er ikke det værd

Den tidligere formand for Børnerådet aflyser bog med Tina Jensen - bedre kendte som moderen i Brønderslev-sagen - efter uoverensstemmelser og beskyldninger om at udnytte udsatte mennesker

Moderen fra Brønderslev-sagen har gennem to år samarbedet med Lisbeth Zornig Andersen for at lave en bog om hendes historie. - Den ville kunne give nogle svar på, hvorfor Tina Jensen og hendes familie endte, hvor de gjorde, forklarer Lisbeth. Men bogen udkommer aldrig. (Foto: Polfoto)
Moderen fra Brønderslev-sagen har gennem to år samarbedet med Lisbeth Zornig Andersen for at lave en bog om hendes historie. - Den ville kunne give nogle svar på, hvorfor Tina Jensen og hendes familie endte, hvor de gjorde, forklarer Lisbeth. Men bogen udkommer aldrig. (Foto: Polfoto)

I de seneste to år har Lisbeth Zornig Andersen arbejdet på bogen om Tina Jensens liv.

Hun har interviewet Brønderslev-moderen et utal af gange, hun har talt med personer omkring hende og en lang række eksperter, der alle skulle være med til at nuancere det billede af Tina, som var fremme i medierne på det tidspunkt.

- Tina blev stemplet som Danmarks mest forhadte mor og udstillet som ondskaben selv. Men jeg vidste, at der var en årsag til, at Tina var endt, hvor hun var - og den årsag ville jeg finde frem til. Ikke for at finde en undskyldning for Tinas handlemønster - men for at finde forklaringen.

Zornig hjælper Brønderslev-mor i fængslet

- For det, Tina er formet af, er rigtig vigtigt for at forstå familier som Brønderslev-familien, hvor der foregår massivt misrøgt - uden at nogen griber ind. Det ville kunne hjælpe andre udsatte familier, siger Lisbeth Zornig Andersen til Ekstra Bladet.

For nylig afbrød Tina Jensen kontakten med den tidligere Børneråds-formand, fordi hun var uenig i Lisbeth Zornig Andersens valg af kilder til bogen.

- Tina blev vred over, at jeg kontaktede hendes familie. Hun ville ikke have, at jeg talte med dem – hvilket jeg mente var vigtigt. Herefter afbrød hun kontakten til mig. Det er jeg selvfølgelig rigtig ked af, forklarer Lisbeth Zornig Andersen.

- Nu stopper jeg projektet. Det er ikke det værd.

Efterfølgende skrev Tina Jensens advokat, Henrik Garlik, et brev med krav om, at bogudgivelsen stoppes.

Tina til Ekstra Bladet: Jeg savner mine børn.

Beskyldt for at udnytte svage
Garlik havde ellers støttet bogprojektet og har løbende haft dialog med Lisbeth og Tina omkring den. Men han vendte pludselig på en tallerken og ville have bogen stoppet.

Henrik Garlik har nu, ifølge Lisbeth, kontaktet Politiken, der har tænkt sig at bringe historien.

- Jeg ved af gode grunde ikke, hvad Politiken vil skrive. Jeg ved bare, at jeg er blevet ringet op af en journalist, der stillede mig nogle dybt ubehagelige spørgsmål, der går på, at jeg udnytter et udsat menneske, og at jeg har ført Tina bag lyset.

- Det er jo ikke sandt. Men det er endt med at være årsagen til, at jeg stopper bogprojektet. Jeg kan ikke bære, hvis det er sådan bogen bliver modtaget, og jeg ser for mig et forløb, hvor Tina og jeg vil skulle skændes offentligt i medierne. Det vil skade både Tina og mig og hele formålet med bogen.

- Og det er det ikke værd, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Portræt af Lisbeth Zornig Andersen: Min mor så på