Livstruende syge må vente over 15 minutter på ambulancen

Især i de tyndt befolkede områder går der lang tid, før hjælpen kommer

Mange livstruende syge eller tilskadekomne danskere må stadig vente mere end 15 minutter på ambulancen.

Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har foretaget af regionernes såkaldte responstider.

På det helt overordnede plan lever regionerne hver for sig op til, at der under normale omstændigheder højst må gå 15 minutter, inden ambulancen er fremme.

Men det er et gennemsnitstal. Noget andet er, hvor lang tid den enkelte borger - især i tyndt befolkede områder - må vente.

I Region Nordjylland var der således 1083 akutudrykninger fra februar til og med juli i år, hvor der gik mere end 15 minutter, før ambulancen var fremme. I 272 af tilfældene gik der også mere end 20 minutter.

Formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), medgiver, at der er steder, hvor responstiden kunne være bedre, men hun føler sig ikke bundet af noget løfte om 15 minutter.

- Det har aldrig været på regionernes dagsorden. Det var den daværende regering, der ønskede det, men vi har aldrig haft det oppe, og det er aldrig blevet aftalt og vedtaget.

- Så det var vel en politisk ballon i sin tid med en maksimal responstid på 15 minutter, siger Ulla Astman.

Både Landdistrikternes Fællesråd og Danske Patienter kræver hurtig hjælp til alle danskere - ikke mindst fordi beslutningen om at nedlægge lokale akutsygehuse har skabt utryghed mange steder.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er generelt tilfreds med regionernes indsats.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere