UK genoptager diplomati med Iran

Storbritannien genoptager diplomatiske forbindelser med Iran ved udnævnelse af charge d'affaires

To år efter, at en rasende menneskemængde gik til angreb på den britiske ambassade i Teheran, genoptager Storbritannien de diplomatiske forbindelser med Iran ved udnævnelse af chargé d'affaires.

Beslutningen understreger, at der er sket et tøbrud i relationerne mellem Iran og Vesten, efter at Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland er kommet tæt på en aftale om Teherans omstridte atomprogram.

Iran udnævner samtidig en ny chargé d'affaires i Storbritannien.

- I dag har Den Islamiske Republik udpeget Mohammas Hassan Habibollah som chargé d'affaires i Storbritannien og introduceret ham til den britiske side, skriver det iranske nyhedsbureau Mehr.

FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har forinden gjort det klart, at det sammen med Iran har underskrevet en fælles erklæring om et fremtidigt samarbejde om at finde løsninger på tilbageværende nukleare spørgsmål.

Aftalen baner vej for, at IAEA-inspektører kan besøge tungtvandsanlægget i Arak og uranminen Gachin samtidig med, at flere skridt, der er blevet efterlyst af IAEA, vil blive taget.

Under forhandlinger i Genève i weekenden kom det ikke til et gennembrud i forholdet til Iran, men mødet omtales alligevel som en succes.

- Der var ikke noget gennembrud, men der var helt klart heller ikke tale om en fiasko, siger en diplomat tæt på forhandlingsprocessen.

- Men det var den fælles vurdering blandt stormagterne, at det var nødvendigt med mere tid til at vurdere situationen.

Forhandlingerne bliver betegnet som "meget intensive, meget komplekse og meget detaljerede."

- Det er helt afgørende, at vi fastholder det momentum, som der er, siger kilden.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere