Her er Danmarks mest politiske fagforening

Avisen.dk kortlægger Danmarks fem største forbund: Ledelsen hos de kristelige opstiller i størst omfang til folketings-, regions- og kommunalvalg

(Foto: Casper Dahlhoff)
(Foto: Casper Dahlhoff)

Hvilket parti støtter din fagforening?

- Vi er partipolitisk uafhængige og støtter ikke nogen politiske partier.

Sådan beskriver Kristelig Fagbevægelse, Krifa, sig selv på sin hjemmeside.

Således forsøger Krifa at forklare sine medlemmer, at man er helt anderledes end de traditionelle LO-forbund, der historisk set har haft et tætte bånd til Socialdemokraterne.

Nu viser en opgørelse blandt Danmarks fem største fagforeninger, F, HK, FOA, Dansk Metal samt Krifa, at flest hos Krifa-toppen har deltaget i et kommunal- regional- eller folketingsvalg i perioden november 2009 og frem.

Med andre ord: Kristelig Fagbevægelse er Danmarks mest politiske fagforening.

- Kortlægningen bekræfter den tendens, der har udviklet sig gennem de seneste 30-40 år i den traditionelle fagbevægelse. Nemlig er der er kommet en langt klarere arbejdsdeling mellem det partipolitiske og fagbevægelsen, siger abejdsmarkedsforsker og ekspert i fagbevægelsens historie, professor ved Københavns Universitet, Jørgen Steen Madsen, til Avisen.dk

En hos 3F og en fra HK
En enkelt hos 3F's 13 mand store nyvalgte Daglig Ledelse deltog i kommunalvalget i 2009. Forbundssekretær Søren Heisel. der stillede op for S i Gentofte Kommune. Ingen hos Dansk Metals 12 mand store forretningsudvalg har deltaget i valg de seneste fire år. Heller ingen er opstillet til forestående valg.

Læs også: Krifa-topfolk støtter arbejdsgiver-partier

Hos HK opstiller en enkelt fra den 13 mand store forretningsudvalg ved det forestående kommunalvalg.

Nemlig formanden for HK/Midt Martin Rasmussen, der opstiller for S til kommunalvalget i Odense. Han opstillede også i 2009, dog uden at blive valgt.

HOS FOA drejer det sig om to personer - ud af en Politisk Ledelse på ti personer.

Den ene er forbundssekretær Peter Kvist Jørgensen, der opstillede til kommunalvalget for Enhedslisten i Guldborgsund Kommune - uden at blive valgt. Han genopstiller ikke. Den anden er sektorformand Jacob Sølvhøj, der i år er opstillet som folketingskandidat for Enhedslisten i Midt- og Vestjylland.

Tre fra Krifa
Hos Krifa har tre personer i den 11 mand store hovedbestyrelse deltaget de sidste fire år.

Det drejer sig om næstformanden for hovedbestyrelsen Jørgen Boiskov Hansen.

Han opstiller til det forestående kommunalvalg i Haderslev Kommune for Venstre. Det gjorde han også i 2009. Aktuelt er han 1. suppleant til byrådet. Frem til og med 2007 var Boiskov gennem en ti års periode folketingskandidat for Kristendemokraterne.

Medlem af Krifas hovedbestyrelse Henriette Berwick opstiller for de konservative til byrådsvalget i Odense.

Berwick forlod tilbage i 2007 de konservative. Istedet opstillede hun i 2007 som folketingskandidat for Ny Alliance. Det gjorde hun også i 2009, dog uden at blive valgt. Hun forlod senere Liberal Alliance sammen med partistifter Naser Khader. Og nu er hun altså tilbage i den konservative fold.

Benjamin: Det Faglige Hus snød mig for 46.000

Medlem af Krifas hovedbestyrelse Magnus Søndergaard opstillede tilbage i november 2009 til kommunalvalget i Åbenrå for Venstre. Dog uden at blive valgt. Han genopstiller ikke.

Det betyder at Krifa med tre opstillede i perioden topper listen blandt Danmarks fem største fagforeninger, og dermed kan kåres som 'Danmarks mest politiske fagforening'.

Ideologien er blå
Modsat LO-forbundene er de opstillede hos Kristelig Fagbevægelse, Krifa, alle opstillet for blå partier: V, K og Kristendemokraterne, som rent arbejdsmarkedspolitisk må henregnes til blå blok.

Og det bør ikke overraske, mener professor Jørgen Steen Madsen:

- Selv om de alternative siger, at de ikke er politiske, så udgør de jo en stærk opposition til den traditionelle fagbevægelses forankring hos Socialdemokraterne og venstrefløjen. Derfor er der selvfølgelig en borgerlig tendens hos de alternative organisationer. Og det ser man så også hos personerne i ledelsen, siger professor Jørgen Steen Madsen.

Men det betyder ikke, at det er arbejdsgiver-interesser, der bliver plejet i Krifa, lyder det fra næstformanden for Kristelig Fagbevægelse, Krifa, Jørgen Boiskov Hansen, der stiller op for Venstre i Haderslev.

Krifa: Venstre er ikke et arbejdsgiverparti
- Venstre er ikke et arbejdsgiverparti. Det er jeg meget uenig i. Der er nogen, der er røde uden på, og blå inden i. Og så er der nogen, der er blå uden på, og røde inden i. For mit eget vedkommende kan man vel sige, at mit sociale menneskesyn ligger meget tæt på det socialdemokratiske, men nu opstiller jeg lokalt. Jeg brænder for mit lokalområde. Det er det, der er min drivkraft, siger kirkegårdsleder ved Gram Kirke, Boiskov Hansen, der en af veteranerne i Krifas hovebestyrelse, som han har været medlem af siden 1995.

Læs også: LO: Krifa plejer chefernes interesser

Han understreger, at hvis han bliver valgt til byrådet, vil han trække sig fra sin post i Krifas hovedbestyrelse.

- Jeg håber da, at Krifa er Danmarks mest politiske fagforening. Vi er bare ikke partipolitiske. Det er det, der er pointen, siger han.

Hos paraplyorganisationen LO mener næstformand Lizette Risgaard, at der ligger klar politisk støtte til arbejdsgivere fra Krifa.

- Det er rigtig-rigtig svært at få øje på hvilke lønmodtager-interesser Krifa varetager. Jeg synes mere Krifa varetager arbejdsgiver-sidens interesser, siger hun.

LO's eget politiske tilhørsforhold til socialdemoraterne er almindelig kendt. Men næstformanden har afholdt sig fra at stille op i politik.

- Nej, jeg har aldrig overvejet at stille op. Jeg fik på et tidspunkt en opfordring fra min hjemkommune Rødovre om at opstille til kommunalvalget, men jeg takkede pænt nej tak, siger Lizette Risgaard.

Læs også: Kristelig mirakelmager I modvind

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere