Syriske kurdere vil have selvstyre

Kurdere i Syrien har gjort fremskridt mod islamister på slagmarken. Nu vil de have selvstyre

Kurdere i det nordøstlige Syrien har dannet en midlertidig autonomiregering.

Det siger de syriske kurdere i en erklæring.

Ifølge oplysningerne sker det, efter at væbnede syriske kurdere i de seneste uger har gjort fremskridt på slagmarken i den syriske borgerkrig, hvor de har vundet territorium på bekostning af militante islamister.

Forud for meddelelsen var der forhandlinger om sagen i den overvejende kurdiske by Qamishli, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Se også: Syrien-blog: To mænd fra Danmark dræbt

I juli meddelte kurdiske ledere i Syrien, at de havde planer om at etablere en midlertidig kurdisk regering.

I erklæringen hedder det, at den kurdiske region i Syrien opdeles i tre områder, der hver især har sin egen forsamling.

Samtidig etableres der en regional forsamling.

De syriske kurdere har i mange år været undertrykt af centralstyret i Damaskus. Både af den nuværende præsident, Bashar a-Assad, og af præsidentens forgænger, hans egen far.

Mandag skrev nyhedsbureauet Reuters, at de syriske kurderne har set borgerkrigen som en mulighed for at få et autonomi på samme måde, som kurderne i nabolandet Irak har fået det.

Reuters skriver også, at kurdernes fremskridt på slagmarken har skabt utryghed og bekymring flere steder, både lokalt, regionalt og globalt, da der er kurdere i mange lande i området.

Andre kilder siger også, at militante syriske kurdere har været allieret i borgerkrigen med Assads styrker mod islamisterne, hvilket de syriske kurdere afviser.

Kurderne, der ikke er arabere, udgør omkring 25 millioner mennesker, som lever i blandt andet Syrien, Irak, Iran og Tyrkiet. De beskrives ofte som den største etniske gruppe, der ikke har et land.

Omkring 15 procent af de anslået 22 millioner indbyggere i Syrien er kurdere.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere