Brevstemmerne til kommunalvalget slår alle rekorder

Dobbelt så mange brevstemmer end ved sidste kommunalvalg kan tyde på, at kampagne om kommunalvalg har virket

Rigtig mange danskere har allerede nu stemt til årets kommunalvalg ved at brevstemme. Faktisk så mange, at det slår rekord i forhold til tallene fra kommunalvalget for fire år siden.

Tal fra 49 kommuner, som Kommunernes Landsforening har indsamlet, viser, at i gennemsnit har dobbelt så mange brevstemt i forhold til samme tidspunkt i 2009.

Man kan for eksempel brevstemme fra biblioteker, borgerservicecentre og valgbusser.

Glædeligt, mener formand for Kommunernes Landsforening, KL, Erik Nielsen.

- Hvis det er en indikator på, at valgdeltagelsen vil blive styrket, og at mange tænker sig om, før de ikke stemmer, er vi meget tilfredse, siger han til Ritzau.

Kampagnen "Tænk dig om før du ikke stemmer" skal få flere til at stemme ved årets kommunalvalg 19. november.

KL, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet står bag kampagnen.

Mobile valgsteder på McDonalds, gratis busser på valgdagen og kendissers opfordring til at stemme er blandt nogle af tiltagene i kampagnen.

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet har svært ved at se, hvad der ellers har fået antallet af brevstemmer til at stige.

- Det virker til, at den massive indsats har virket. Nu må vi se, om det virker i forhold til at hæve valgdeltagelsen, siger han.

Ishøj Kommune løber med sejren med flest brevstemmer. 18 procent flere har i år stemt gennem brev sammenlignet med det samlede antal stemmer ved kommunalvalget i 2009.

Om disse mange brevstemmer siger noget om valgdeltagelsen i år, tør valgforskeren ikke spå om.

- Nogle af dem, der har stemt ved valgbusser, kan være dem, der alligevel ville stemme på valgdagen. Det har lettet presset på valgstederne. Men noget kunne tyde på, at der kommer flere stemmer i år, siger Rune Stubager.

Sidste frist for at brevstemme er 16. november.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere