Et af verdens mest sjældne dyr spottet i Vietnam

Genopdagelsen af saolaen giver fornyet håb for artens overlevelse, siger talsmand for Verdensnaturfonden

Saolaen, som er et af de mest sjældne og truede pattedyr på kloden, er blevet fotograferet for første gang i det 21. århundrede, oplyser Verdensnaturfonden WWF.

Det truede dyr, der også kaldes 'Asiens enhjørning', fordi den ses så sjældent, er blevet spottet i Vietnam for første gang i 15 år .

Saolaen, eller Vu Quang-oksen, blev fanget af kameraer, der er sat op af de vietnamesiske myndigheder i samarbejde med WWF.

- Genopdagelsen af saolaen er et historisk vendepunkt og et bevis på, at indsatsen for at bevare saolaernes levesteder bærer frugt. Det giver fornyet håb for artens overlevelse.

- Det er de vigtigste billeder af vilde dyr, der er taget i Asien, ja, måske endda i verden, i det sidste årti, siger Jacob Fjalland, programleder for Mekong-regionen i WWF.

Saolaen er i familie med kvæg, men minder i udseende mere om en antilope.

Dyrets særlige kendetegn er de tydelige hvide markeringer i ansigtet og to parallelle horn, der kan blive 50 centimeter lange og findes hos både hanner og hunner.

Saolaen blev opdaget i 1992, og i dag, mere end 20 år senere, er det stadig begrænset, hvad man ved om saolaens levevis.

Da saolaen er så svær at lokalisere, har det været vanskeligt for forskerne at give et præcist bud på størrelsen af bestanden.

Vurderingen lyder på et par hundrede individer, men der kan også være helt ned til 20-30 individer, der overlever i de skovklædte bjerge på grænsen mellem Laos og Vietnam.

Sidste gang, en saola blev fotograferet i Vietnam, var i 1998.

- WWF arbejder for, at saolaernes levesteder beskyttes, og at illegal jagt i skovområderne bekæmpes.

- At blive bekræftet i, at saolaerne faktisk stadig findes i disse områder, viser, at en bred indsats med miljøundervisning, samarbejde med lokale landsbyer, styrkelse af lokale planlægningsprocesser, uddannelse af dygtige og dedikerede skovvagter og tiltag mod handel med truede dyr giver resultater, siger Jacob Fjalland.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere