Dyrkning af opium i Afghanistan slår nye rekorder

Afghanske bønder har optrappet dyrkning af opium i et forsøg på at 'forsikre sig' mod en usikker fremtid

Dyrkningen af opiumsvalmuer i Afghanistan satte i 2013 nye rekorder, da mange af bønderne i landet forsøger at sikre sig et godt forhold til Taliban inden Nato's tilbagetrækning næste år, siger FN.

- Det område, der anvendes til dyrkning af opium, er blevet udvidet med 36 procent i 2013, fastslår FN's antinarkoagentur, Unodc, i sin årsrapport. Produktionen af opium, som er den vigtigste ingrediens i heroin, er steget næsten 50 procent i forhold til sidste år.

Der er en udbredt frygt for, hvordan situationen vil udvikle sig i Afghanistan, når de fleste Nato-soldater trækkes ud i det nye år.

- Bønder kan have optrappet dyrkningen af opium i et forsøg på at 'forsikre sig' mod en usikker fremtid, pointerer Unodc med henvisning til, at de fleste af de 75.000 tilbageværende soldater trækkes hjem inden for det næste års tid.

Rapporten fastslår, at det område, der dyrkes opiumsvalmuer på, er steget til 209.000 hektar fra 154.000 i 2012. Det er mere end den tidligere rekord fra 2007, hvor 193.000 hektar var forbeholdt opium.

Produktionen af opium er nået op på 5500 ton, hvilket er lavere end i 2007 på grund af dårligt vejr i den sydlige del af Afghanistan.

Selv om titusindevis af soldater har været i landet, siden Taliban blev fjernet fra magten ved en amerikansk-ledet invasion i 2001, er Afghanistan fortsat verdens største producent af opium.

Omkring 90 procent af verdens opium kommer fra Afghanistan, og Taliban får mange penge i 'skat' fra opiumsbønderne, som dermed finansierer den fundamentalistiske oprørsbevægelse.

Også i Helmand-provinsen, der sammen med Kandahar-provinsen er langt den mest opiumsproducerende provins i Afghanistan, er dyrkningen taget til. Provinsen er hjemsted for hovedparten af den danske militære indsats i Afghanistan.

I Helmand har mange bønder forladt den zone, hvor et i det mindste symbolsk forbud mod opium opretholdes. De har i stedet bosat sig i mere isolerede områder.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere