Nu får forbrugerne glæde af den lave rente

Mens Nationalbanken satte renten ned, steg prisen på et bil- eller andelslån. Men nu er udviklingen vendt

Det er blevet billigere for danskerne gå i banken for at låne penge til bilen eller andelsboligen, viser en ny opgørelse ifølge Børsen.

Hidtil har de lave renter fra Nationalbanken ellers ikke betydet faldende renter for udlån til private. Tværtimod. Men den udvikling er vendt over det seneste år.

En opgørelse fra online-prisportalen Mybanker viser, at andelsboliglån og billån - som er de største låneformer for private ud over realkreditlån - er faldet i rente det sidste års tid.

I 2009 lå det billigste andelsboliglån målt i årlige omkostninger i procent (ÅOP) i gennemsnit på 4,6 procent i rente. I 2012 var tallet steget til 5 procent, men nu er det nede på 4,5 procent for et lån på 800.000 kroner med 30 års løbetid.

Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, mener, at det var på tide, at renten faldt for forbrugerne.

- Renterne og finansieringsomkostningerne for bankerne har længe været stærkt faldende, men bankerne har ikke været særlig gode til at give det videre til kunderne - og slet ikke til de private, siger Lars Krull til Børsen.

For de dyreste gennemsnitlige andelsboliglån var renten i 2013 faldet til 10,7 procent i forhold til 12,5 procent året forinden. Det er dog stadig højere end i 2009, hvor den lå på 9,9 procent. Billånene er gennemgået en lignende udvikling, skriver avisen.

Det er øget konkurrence, der fører til de lavere renter, forklarer John Norden, som er partner i Mybanker.

- Alle banker søger mod udlånsvækst - eller bare at fastholde deres udlån. Da der ikke er aktivitet i samfundet, og danskerne er begyndt at spare op, så begynder bankerne at konkurrere om kunderne - de gode og sikre udlånskunder vel at mærke, siger han til Børsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere