Hver femte dansker har angst

Mange danskere lever et liv med angst, som de skjuler for deres nærmeste

Mange danskere lever et liv med angst, som de skjuler for deres nærmeste.(Foto: Jens Dresling)
Mange danskere lever et liv med angst, som de skjuler for deres nærmeste.(Foto: Jens Dresling)

For hver femte dansker fylder angst så meget, at det hæmmer dem i de daglige gøremål. Både i forhold til det at passe et arbejde, være en del af en familie og have et socialt liv, viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden.

I 10 år blev Tina udredt for diverse sygdomme. Først da hun fik et anfald af panikangst blev hun klar over, hvad hun fejler. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Samfund Tina har angst: Jeg troede, jeg var dødssyg

- Det er naturligt, at blive bange, når der er fare på færde. Angst derimod handler om at opleve frygt i situationer, der ikke er farlige rent objektivt. Det kan være frygt for eksempelvis sociale sammenkomster, for lukkede rum eller eksamensangst, forklarer psykiater Anne Lindhardt, der er formand for Psykiatrifonden.

Når man lider af angst, er det vigtigt at have en række strategier, man kan tage i brug. (Foto: Jens Dreisling) Samfund Sådan tackler du angst

At angsten, der fylder i mange danskeres hverdag, ikke er rationel, betyder, at mange lyver over for deres omgivelser for at undgå de situationer, der giver dem angst.

Samtidig skjuler hver tredje af dem, der har oplevet angst eller angstreaktioner, det over for deres nærmeste.

- Angst forbindes ofte med svaghed, især hos mænd. Man får let et indtryk af, at man bare burde tage sig sammen. At man er til besvær for andre, og at man ikke bør vise, at man har svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen, siger Jerk W. Langer, der er læge og foredragsholder.

Det er ikke kun angstramte, der kan få et panikanfald. (Foto: Carsten Ingemann) Samfund Alle kan få et panikanfald

Men det er vigtigt at tale om angsten for at afhjælpe den, understreger psykolog Charlotte Diamant fra Psykiatrifonden.

- Vi ved, at angsten kan tære på en og blive værre, hvis man ikke får hjælp. Angsten forsvinder ikke af sig selv, men skal tales væk, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere