Friis Bach: Korruptionssag i global fond er uacceptabel

Dansk familiefirma er suspenderet efter korruptionssag i Cambodja. Udviklingsministeren er tilfreds.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er godt tilfreds med, at det danske familiefirma Vestergaard Frandsen er blevet suspenderet som leverandør af blandt andet myggenet til initiativer i fattige lande, der bliver støttet af institutionen Global Fond.

Suspensionen sker efter, at Kolding-virksomheden er blevet afsløret i at have brugt omkring 900.000 kroner til at bestikke to lokale embedsmænd i Cambodja.

- Vi har nultolerance over for korruption, og derfor er sagen ikke acceptabel. Men jeg er tilfreds med, at den globale fond har opdaget sagen, undersøgt sagen til bunds, handlet konsekvent og været åbne om det, siger Christian Friis Bach i en skriftlig kommentar.

Vestergaard Frandsen er en tidligere dansk virksomhed baseret i Schweiz. Virksomheden har sammen med et andet firma ved salg af myggenet betalt ulovlige returkommissioner til ansatte i Cambodjas nationale center for malariakontrol.

Global Fond bekæmper hiv/aids, tuberkulose og malaria i fattige lande. Fonden er nu gået i gang med at få tilbagebetalt de misbrugte midler, og sammen med Cambodjas regering vil man sikre, at noget tilsvarende ikke kan ske igen.

To tredjedele af Global Fonds midler anvendes til indkøb af medicin, myggenet og andre produkter.

Fonden har siden 2001 bidraget til, at 5,3 millioner mennesker modtager behandling mod hiv/aids.

Derudover er 11 millioner mennesker blevet testet og modtager behandling mod tuberkulose, og 340 millioner pesticidbehandlede myggenet er leveret for at forhindre malaria.

Danmark bidrager med omkring en procent af Global Fonds samlede indtægter.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere