Annonce:
Annonce:

Født og opvokset i Danmark: Smides ud om ti dage

10-årige Armen Krijestorac og hans to-årige lillebror er opvokset i Danmark, men skal udvises om ti dage

10-årige Armen Krijestorac og hans lillebror - to-årige Ajdin er opvokset i Danmark. Nu skal de udvises. (Foto: BASIC CPH)
10-årige Armen Krijestorac og hans lillebror - to-årige Ajdin er opvokset i Danmark. Nu skal de udvises. (Foto: BASIC CPH)
Annonce:
Følg Samfund

Syv-årige Im Nielsen kan efter en lovændring vende tilbage til Danmark, efter hun for en kort bemærkning blev udvist til Thailand.

1.b: Im skal med hjem og lege

Så heldige er 10-årige Armen Krijestorac og hans lillebror - to-årige Ajdin ikke. På næste mandag skal de udvises til Serbien, da deres forældre ikke har fået forlænget deres humanitære opholdstilladelse i Danmark, hvor de har boet de seneste 14 år - og hvor både Armen og Ajdin er født og opvokset.

Grunden er, at faderen i familien - serbiskfødte Harris Krijestorac, som får medicin mod sclerose samt en psykisk lidelse, nu kan få den medicin han behøver i Serbien. Den har ikke været tilgængelig før.

Annonce:

- Jeg ved ikke hvordan, de er kommet frem til, at 'medicinen nu er tilgængelig'. Men vi fik et brev om at vores humanitære opholdstilladelse ikke var blevet forlænget og, at vi skulle forlade landet d. 25 november. Vi var simpelthen i chok, siger siger drengenes mor, Litit Djaladian, til Ekstra Bladet.

Udvisningen har fået lokalbefolkningen i Havdrup, hvor familien bor, til at arrangere en demonstration mod udvisningen fredag eftermiddag klokken 15.

- Det får mig da til at føle, at der er et lille håb stadigvæk, og jeg er meget rørt over opbakningen, siger moderen og fortsætter:

- Vi har boet i Danmark i 14 år. Vi er fuldt integrerede og vores drenge er opvokset her. Armen går i skole og er meget dygtig, han spiller fodbold og har bygget hele sit liv op i Danmark. Det kan ikke passe, at han skal miste hele sit fundament, lyder det.

Har fået valgkort
Familien bor i et lille rækkehus i Havdrup ved Roskilde. Her har de boet i fire år. 31-årige Litit Djaladian arbejder som sikkerhedsreceptionist, mens manden Harris Krijestorac på 34 arbejder som aktivitets-og netværksmedarbejder på et asylcenter.

Annonce:

- Vi har bestået alle integrations og dansker-tests. Og seriøst. Vi har lige fået valgkort, så vi kan stemme til kommunalvalget. Danmark er vores land.

Litit er etnisk armener og flygtede fra hjemlandet Azerbaijan i 1988. Hun er statsløs og har ingen papirrer. I 1999 kom hun til Danmark, hvor hun boede på et asylcenter med sine forældre. Året efter kom Harris til asylcenteret. Nogle år efter blev parret gift og fik de to drenge Armen og Ajdin.

- Ingen af vores børn har nogensinde været i Serbien. Min mand har ingen familie i det land og har ikke været der siden han flygtede derfra på grund af krig.

- Hvis vi bliver sendt dertil, vil vi stå på gaden og skal starte helt forfra med alt. Vi vil ende i fattigdom. Min mand kan ikke tåle hårdt arbejde på grund af sclerosen, og jeg vil være en ulovlig borger, der ikke engang kan komme til lægen. Harris og jeg har begge været på flugt i det meste af vores liv. Det troede vi ikke skulle overgå vores børn. Jeg kan slet ikke forstå, at man ikke tager hensyn til dem.

Moderen håber nu, at myndighederne vil se på familiens sag endnu engang - ligesom de gjorde i sagen om Im Nielsen.

- Jeg beder af hele mit hjerte til, at vi kan få lov at blive her, siger Litit Djaladian.

Demonstrationen mod familiens udvisning starter ved Brugsen i Havdrup kl.15 i dag fredag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: